Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reynoldsovo číslo

Od: kik odpovědí: 5 změna:
Když chci vypočítat Reynoldsovo číslo :
dosazuju normální rychlost, je to tak?
Nebo musím tu rychlost nejak přepočítat, aby to byla ta střední rychlost?
Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fero*
hodnocení

2x

K Vaší otázce- Reyn.č: Re = (u × r )/n, kde: -u = střední rychlost kapaliny v trubici tz. na stěnách trubice je rychlost

rovna 0, v ose trubice je maximální.Protože z údajů úkolu vyplývá,že není možné vypočítat u střední(není npř.zadán

celkový průtok atd) -zadejte vaši hodnotu z příkladu.

r = poloměr trubice (dosadit v metrech ( m)

n = kinetická viskozita

n = η /ρ kde: η = dynamická viskosita - máte zadanou v příkladu ( má jednotku N×m2 = Pa.s )

ρ = specifická hmotnost kapaliny (hustota),máte zadáno

Při výpočtu pozor na jednotky(dosazovat v metrech a N)

Existuje Re kritické,které tvoří hranici mezi laminárním a turbulentním prouděním.Je -li Re < Rekr. je proud.laminární

a opačně.

Příklady z termomechaniky( viz výše dotazy) jsou v pořádku.

hodnocení

0x

Reynoldsovo číslo je číslo podobnostní. Jeho použití je věcí definice.

hodnocení

0x

Měla by být dosazována průměrná rychlost proudění.

Tady je odkaz na soubor, kde je to popsáno na str. 2

mssch.cz/...

kik
hodnocení

Takže když mám tento příklad:
Potrubím vnitřního průměru 10 cm proudí olej o viskozitě 1,7*10(-2) Pa.s a hustotě 860 kg/m³ rychlosti v = 0,308 m/s. Vypočítej charakter toku.
Mám tedy vzít to normální v = 308 m/s -> v(stř) = 0,5* v(max)?

Nevím. Já bych tam dosadil 0,308

Tady je odkaz na soubor, kde na str.7 je příklad. V tom příkaldě je do vzorce dosazená zadaná hodnota rychlosti proudění tekutiny.

home.zcu.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]