Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Význam slova FOŘT

Od: rostislav odpovědí: 9 změna:
Jaký je význam slova fořt? Když mám větu: Byl hlavním fořtem u hraběte Šternberka. Mohu slovo fořt považovat za synonymum slova lesník? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano - je to z německého der Förster.

doplněno 27.10.20 19:47:

Taky se dá použít "nadlesní".

berger*
hodnocení

2x

A já bych nesouhlasil,to není běžný lesník anebo hajný. Řekl bych,že to je něco jako šéf lesníků,vedoucí polesí...

doplněno 27.10.20 20:02: Ukradeno z článku idnesu - "Tak na vysvětlenou: fořt je označení pro člověka, který dělal vedoucího polesí neboli polesného. Hajný byl vždycky podřízen buď polesnému, nebo podle organizace lesnímu správci a měl na starosti ochranu lesa, hájil les před zloději či požárem. Od toho je to slovo hajnýZdroj: idnes.cz/...

mate59
27.10.20 19:35
hodnocení

0x

Ano.

hodnocení

0x

Ano, je to lesnik.

doplněno 27.10.20 19:43:

Vedouci polesi... idnes.cz/...

hodnocení

0x
Ano, ale v tomto kontextu bych volila raději slovo " Hajný."

jabraka*
hodnocení

0x

Můj dědeček,kterého jsem neznal,byl v mlédí pytlák.Při jednáních,co s ním,panstvo vymyslelo opatření,jak se ho zbavit.Stalo se to v katastrech města a panství Holešov.Už nevím jak se panstvo jmenovalo,ale dopadlo to jako v pohádce.Z dědečka udělali FOŘTA. Děti,syn a dcera pak našli zaměstnání u Bati.Tak jde život.

JABRAKA

berger*

Chytrý panstvo. Jak se říká - z pytláka je nejlepší hajnej... Má to i logiku,zná perfektně les i bývalou konkurenci.*smich*

berger*

Ještě - myslím,že v uvažované době po roce 1900 patřil Holešov rodu Bruntálských z Vrbna,poslední byl tuším Rudolf Wrbna.

fero*
hodnocení

0x

Ano byl to vedoucí polesí a zodpovídal za stav lesů,které měl ve svém revírů.Spolu s podřízeními hajnými spravoval

rozvoj a pořádek v lesích.Tato funkce vzikla v této podobě zřejmně za panování Marie Terezie a přes všechny těžké

doby vydršely až do doby po r.2000. Po tomto roce se začaly fořtovny rušit z důvodu úspor a vše dopadlo jak je nyní

známo.Nebylo nikoho kdo by se o nejbližší les staral a tak si slovo vzal pan kůrovec a nyní všichní chytrolíní koukají

jak vyvorané myši a vše svádí na velké sucha.Do lesa jsem chodil již za Protektorátu a vím dobře,že jakmile byl

strom napaden(tz.souška )tak byl okamžitě odstraněn - o to se staral právě mimo jiné fořt a hajný.Tehdy k tomu stačila

rámová pila,sekera a dva chlapi.Nyní je v modě svédc vše na podnebí, než na vlastní neschopnost a nenažranost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]