Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trojúhelník z teznic, teznice

Od: ahojdobryden odpovědí: 11 změna:
Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli by mi někdo neporadil jak sestrojit trojúhelník KLM, když teznice k =5cm, strana l= 6cm, teznice l= 6cm
Asi jsem se v tom moc zamotala. Děkuji moc

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím. Úvodem trochu teorie: Těžnice trojúhelníka je úsečka jejímiž krajními body jsou vrchol trojúhelníka a střed protější strany. Trojúh. má tři těžnice, které se protínají v jednom bodě - těžišti. Obvyklé značení: těžnice z vrcholu A: ta , z vrcholu B: tb atd., těžiště: T. Těžiště rozděluje těžnici na dvě části v poměru 2:1. Vzdálenost vrcholu od těžiště je dvakrát větší než vzdálenost těžiště od středu příslušné strany. Nebo-li: úsečka AT= 2/3 ta , úsečka TA0= 1/3 ta , (A0 je střed strany a). Přikládám zápis postupu konstrukce a konstrukci...

Trojúhelník z teznic, teznice

hodnocení

2x

Tady jsou odkazy na stránky, kde jsou postupy konstrukce trojúhelníku.

Je potřeba najít konkrétní úlohu, kde jsou zadány délky dvou těžnic a délka jedné strany.

is.muni.cz/...

kdm.karlin.mff.cuni.cz/...

gym669ova.cz/...

hodnocení

1x

Přiznám s, že při bližším pohledu nechápu Vaše zadání. Minimálně máte dvě úsečky označeny stejně, totiž l:

teznice k =5cm, stranal= 6cm, teznice l=6cm

navíc není jasné, kterou těžnici by mělo písmeno l označovat.

Můžete napsat zadání znovu a poříádně?

Zdravím.

Také jsem se pozastavil nad formou zadání (strana l, těžnice l...). "Těžnici l" jsem pochopil jako těžnici z vrcholu L - obvyklé značení tl a "těžnici k" jako těžnici z vrcholu K - tk ... Takže zadání (dle mého mínění): Trojúh. KLM: l=6 cm, tk=5 cm, tl= 6cm

hodnocení

0x

Myslím, že řešení je tady

kdm.karlin.mff.cuni.cz/...

doplněno 23.10.20 22:17:

Myslím si, že postup je takto:

Těžnice se protínají ve 2/3 jejich délek, tedy v těžišti T

Narýsovat stranu KM

Udělat střed S strany KM

Z bodu K narýsovat kružnici n, jejíž poloměr je o velikosti 2/3 délky těžnice na stranu k

Z bodu S narýsovat kružnici m, jejíž poloměr je o velikosti 1/3 délky těžnice na stranu l

Kde se kružnice m,n protnou, tak je bod T (těžiště)

Narýsovat polopřímku MT

Délku střed S1 úsečky MT

Vzdálenost /S1T/ nanést na polopřímki MT, "za "bodem T

Tak vznikne střed strany KL

Následně narýsovat stranu KL .

---

Je to taková "krkolomná"konstrukce

doplněno 23.10.20 22:24:

oprava:

Udělat střed S1 úsečky MT

Vzdálenost /S1T/ nanést na polopřímku MT, "za"bod T

Tak vznikne střed S2 strany KL

Následně vzít do kružítka vzdálenost KS2 a narýsovat stranu KL .

Všechno špatně hned ten první odkaz se týká jiného zadání a to doplnění pracuje v beranu délkou strany jako bychom ji znali

Ta délka strany l je zadaná.

Vzhledem k zadaným rozměrům může být přesné narýsování problém.

Teznice l je známá. Ale v té poslední konstrukcí kasletena zbylé těžníce.
A co vůbec neznate, je v prvním doplnění strana KM

hodnocení

0x

Tady je obrázek trojúhelníku KLM

Trojúhelník z teznic, teznice #2

Tak já nevím. Já to asi taky popletl,celou dobu si myslím, že jsou zadány tři těžnice. Ale řekl bych, že prvotní zádrhel je v samotném zadání, tak jak ko sem tazatelka napsala.K tomu se také vyjádřím.

(Zadání se jmenuje Trojúhelník z těžnic.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]