Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Distanční vzdělávání přes internet

Od: host odpovědí: 11 změna:

Jaký program se používá pro distanční komunikaci žáků se školou?

V televizi je ve zprávách o distančním vzdělávání občas vidět, že paní učitelka má před sebou na monitoru čtvercová políčka s tvářemi dětí a mluví s nimi přes internet. Pominu, že paní učitelka i děti musí mít připojení na internet, které také něco stojí, zajímavý je ten program.

Co je to za program? Skype? Nebo jiné programy? Můžete doporučit?

Co vidí děti a co vidí paní učitelka? Vidí všichni všechno nebo děti jen paní učitelku a paní učitelka všechny nebo jenom někoho?

Jak se dohodnou, kdy se mají připojit? Paní učitelka všem zatelefonuje nebo napíše kdy a v kolik (pokud má na děti číslo nebo emailovou adresu)?

Máte nějaké vlastní zkušenosti?

Díky za rady (jistě se hodí i dalším neználkům).

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Patrně jsou to Teams.

Učitel vytvoří pracovní skupinu a pozve studenty na výuku na určitý den a hodinu. Zde s nimi může komunikovat.

Učitel vidí políčka - studenty, může si stáhnout prezenční listinu, mluvit s nimi...

Distanční vzdělávání přes internet

Pozve je prostřednictvím programu Teams, každé dítě/student obdrží pozvánku na svůj školní e-mail.

host
hodnocení

aknelka: díky za zajímavý typ. Takže se škola musí někde zaregistovat a registrace pak platí i pro připojené žáky?

Mám zato, že to je nějaká součást balíku Microsoft pro školy, ale nevím to jistě.

hodnocení

2x

Dneska jsem dvě vyučovací hodiny asistovala prvňáčkovi. Paní učitelce velká poklona, zvládla to bravurně, a prvňáčci jsou šikovní. Že dokáže nějaká část hodiny svižně a playnule běžet s tím, že paní učitelka položí otázku, vyvolá žáka, žák si zapne mikrofon, odpoví, a (sám!) si pak mikrofon vypne, to je mimo moje chápání.

Jinak k těm otázkám, tohle umí spousta programů, nejvíce se používají Zoom, MS Teams a ten můj prvňák to měl přes Google Meet. Děti vidí ve velkém okně paní učitelku a v malých oknech další děti, ale ne všechny, asi jen 9 jich tam bylo. Ale myslím, že to lze nastavit tak, aby viděly jen paní učitelku. Učitelka vidí všechny děti, a pokud ne, tak si mezi nimi určitě může scrolovat.

Čas připojení je dohodnutý a nejlépe stálý. Např. výuka od 9 do 9:40 probíhala tak, že v 8:50 se dle pokynu děti připojí, v 9 se připojí paní učitelka, a pak už jedou celou dobu. Hezky svižně, fakt se mi to líbilo. V 9:40 (cca) skončí, v 9:50 se zase připojí děti a v 10 paní učitelka a jede druhá hodina.

U menších dětí je potřeba dospělý, ale kromě prvotního vstupu do místnosti jsem nemusela dělat nic. U větších dětí to učitel napíše žákům třeba do e-mailu nebo na Moodle, což je server pro komunikaci mezi učiteli a žáky v tom smyslu, že umožňuje např. odevzdávání úkolů v různých formátech (dokument word atd.).

Občasné problémy jsou tam v tom, že jak u dětí nejste fyzicky, tak máte omezené možnosti, pokud někdo ruší, nepracuje nebo způsobuje problémy. Ale na děti to má zase pozitivní vliv v tom, že jak nemají kamarády fyzicky vedle sebe, tak to svádění ke zlobení není takové. Jo a internet, to je potvora, vypadává.

host
hodnocení

Díky za zajímavý typ na Zoom a za vlastní zkušenosti. Zoom je prý placený, nebo časově omezený. Zkusím se na něj podívat. Vypadá to na docela zajímavého favorita, ale důležitější je, co používá paní učitelka, protože škola i děti asi musí mít stejný komunikační program...

Nevím, jak se s tím Vaším odkazem vypořádat, protože spousta těch vychvalovaných parametrů se mi nestává ani u Skypu a Google Meets, přes které učím běžně. Ale je pravda, že se Zoomem nemám zkušenosti a opravdu si ho spousta kolegů vychvaluje. Jen se mi nelíbí, že někde napíší "aplikace je nejlepší, opravdu nepadá" a tím vyvolají dojem, že ostatní ano. A že je kvalita obrazu a zvuku dobrá? To záleží hlavně na zařízení. Já pro výuku používám raději laptop, protože na něm jsem strašně špatně vidět :-D můj tablet má super skvělou kameru a je mi vidět každá vráska :-D

host
hodnocení

Jen by bylo užitečné pro rodiče dětí, dětu učitele vědět, co je dobré, co se používá, jak se to dá instalovat, jak se to používá, prostě kuchařku od začátku až do úspěšného připojení a používání. Krok za krokem, názorně podle Komenského.

host
hodnocení

Podle záběrů v televizi je vidět, že děti prakticky nepoužívají klávesnici, snad jenom pro připojení a přihlášení a nemusejí nic psát, jenom vidí a slyší paní učitelku a ostatní vyvolané děti a oni vidí jeho nebo ji.

Na středních školách je to možná i s nějakými dalšími učebními texty, tabulkami, videi?

Škoda, že školství neudělalo nějaký video kurz pro všechny učitele a děti, takhlle se vědomosti a znalosti distančního vyučování šíří jenom lokálně nebo tam, kde mají nějakého školitele. Nebo máte jiné zkušenosti?

host
hodnocení

Pár odkazů na instalaci zoom pro videokonference, kde je to polopaticky vysvětlené. Jen si nedovedu představit, jak by to dělaly děti, asi naše školy používají něco úúúúplně jednoduššího. Máte své zkušenosti s něčím jednoduším?

host
hodnocení

Zeptám se ještě úplně laicky:

musí mít i děti (žáci doma) instalovaný program pro elektronickou konferenci. stejný jako učitel, který chce po internetu učit, nebo stačí, když ho má instalovaný na svém počítači ten, kdo vyučuje, tedy učitel ve škole nebo doma a děti pouze dostanou od učitele webovou andresu video-konference a heslo, kde se mohou připojit? Je to takhle jednoduché, nebo je to složitější?

Vždyť to pro děti je zřejmě velmi jednoduché, když se mohou připojit i prvňáčci a jejich rodiče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]