Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to Feudalismus?

Od: tarzan007 odpovědí: 6 změna:

Ahoj! Jsem v 8. třídě a mám za úkol udělat prezentaci na téma Marie Terezie.. pan učitel nám dal osnovu a podle toho to máme psát. Zmínil se tam o Feudalismu. Hledala jsem na netu a nějak jsem to nepochopila *bzum*. Může mi to někdo vysvětlit, prosím?:)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Gumídku,církev patřila do feudalizmu jako jedna část moci ve společnosti.Vlastnila také obrovské majetky a byla i nad císaři.Dokonce je v evropě schvalovala.Řekl bych,že papež byl nejvěhlasnější feudální vládce.Vojsko bojovalo pro císaře ve jménu boha a papeže.

JB

Takže nedílná součást. Díky

jabraka*
hodnocení

2x

řekl bych že tu chybí jeden zásadní dílspolečnosti,církev.Ta dokonce s časem nabývala mocensk é priority i nad králi případně císaři.Pak tu chybí jedna skupina lidu,- nikam nepatřící tuláci,kočovníci a toulaví rytíři.

JABRAKA

To by mě samotného zajímalo, jak tam zapadá církev a věřící.

No pak je otazka, v jakem smyslu se ma o feudalsimu psat.

Pokud obecne jako o ekonomicko-pravne-spolecensko-vojenskem usporadani, pak bych tam moc cirkve ani tulaky nepletl, pac to neni nezbytnou soucasti popisovaneho usporadani.

Pokud jako o faktickem stavu, ktery za vlady (nejenom) Marie Terezie panoval, pak je to velmi dobra poznamka a krome jiz zmineneho bych zahrnul treba i svobodne lidi spadajici primo pod krale ( u nas napr. Chodove - i kdyz ne jiz za M.T.)

hodnocení

1x

Koukni na francouzský film Návštěvníci 1, 2 a 3. Krom pochopení se i zasměješ.*smich*

doplněno 08.10.20 20:33:

Celé uspořádání bylo tedy založeno na věrnosti, na slibech. Panovník propůjčil půdu leníkovi, ten slíbil panovníkovi věrnost a vojenskou pomoc. Poddaní byli součástí léna, půdu obdělávali a odevzdávali dávky (část z výnosů) svému pánovi, který je za to chránil před vojenským nebezpečím. Krále i jeho dvůr platili leníci. Poddaní navíc platili daň králi a desátky církvi.

doplněno 08.10.20 20:34:

dejepis.com/...

Co je to Feudalismus?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]