Nejste přihlášen/a.
Včera jsem psal podobný dotaz. Chtěl bych se ještě zeptat, když chci něco učiteli říct a ten učitel má tituly Mgr. a Ph.D., tak mám říct pane doktore? Nebo je lepší pane ,,příjemní učitele? Děkuji.
Toto je špatná odpověď. Správná jsou v ní pouze slova někteří namyšlenci.
Tazatel se neptá na písemné oslovení, ptá se na ústní oslovení. A protože zatím nemůže vědět, jestli jeho vyučující mezi namyšlence patří, osloví ho pane doktore. Ostatně titul Ph.D. už něco znamená. Samozřejmě není vyloučené, že nenamyšlený vyučující své studenty vyzve, aby mu říkali třeba Honzo.
neznám jediného člověka ve svém okolí, který by s titulem Ph.D. , udělal díru do světa...99% těchto otitulovaných jej má jen proto "že chtěli déle studovat a nevěděli co bude dělat"...asi tak..a souhlasím s kolegou, že titul Bc. a podobně jsou v drtivé většině k prdu...jsou to jen teoretici, kteří nemají absolutně šajnu o tom jak funguje svět...
ale abych tu neplácal...tak odpovím i tazazeli...zásadně všechny bez rozdílu titulu nebo vzdělání oslovuji Pane/Paní...měl jsem zatím to štěstí, že jsem se nesetkal s takovým pacientem co by na svém titulu lpěl...
Jestli jsi student na základce nebo střední, tak "pan čeli".
Pokud na výšce, tak se používá obvykle "pane profesore" nebo "pane doktore", ale profesor to není, takže spíš doktore. Pamatuju, kdy za nás někteří žáci oslovovali jako "profesora" i učitele na střední, a ti, co ne, tak byli za špatné (a opravdu o profesory nešlo)
Já znám hodně učitelů na vysoké škole, hodně se jich diví když jim řeknou profesore, že student vysoké školy neví jak oslovovat. Profesorů je tam opravdu málo, je pravda na některých středních školách, učitelé vyžadují oslovení profesore.
ano, aj my na střední jsme měli dějepisáře a ten taky vyžadoval oslovení "profesore" . My jsme je teda oslovovali bez rozdílu všechny "profesore", ale oni věděli, že nejsou, že jsou jen učitelé.
pokud se nepletu a pamatuju se dobře...tak titul profesor je udělován prezidentem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.