Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Max. momenty na nosníku

Od: wirt odpovědí: 9 změna:

Zdravím, najde se tu nějaký statik. Mám spojitý nosník o dvou polích s jedním převyslím koncem. Převyslí konce má 1,54 m. 1.pole má 4,5 m a 2. pole má 2,575 m. Momenty u podpor mi vyšli M1 = -3,08 knm; M2 = - 3,98 kNm; M3 = 0. Nyní vypočítávám maximální momenty v místě kde mi posouvající síly protli osu x. Tyto místa jsem si vypočítal. V druhém poli je to 0,69 m od třetí podpory a moment -2,93kN, V prvním poly mi tato vzdálenost vyšla 2,17 m od první podpory, ale nevím jak na ten moment, když se mi tam plete ten převyslej konec. Zkusil jsem to nějak splácat a vyšel mi -14,81 kNm - což je trochu moc ne. Vložil bych scan, ale asi musím být registrován. Za případnou pomoc díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wirt
24.10.10 16:42
hodnocení

*vyšly

abdul*
hodnocení

0x

napiš celé zadání, máš to zmatečně popsaný...

wirt
hodnocení

Zadání statické značky bez mojích uvedených výpočtů zní - spojitý nosník o dvou polích s jedním převislým koncem. Rozměry (z leva do prava): převislý konec 1540 mm; první pole 4500 mm; druhé pole 2575 mm. V celé délce spojité zatížení 2,6 kN/m´.

abdul*

Podle mě to máš celý špatně, součet všech sil plusových a mínusových musí být přece nula.

nula vznikne díky reakcím na podpěrách, které je nutno dopočítat. (je nosník podepřený, vetknutý... Asi to tam je, já to teď v ražimuy odpovědi nevidím.)

jirbar*

Taky mi chybí (možná nepotřebná) informace zda se jedná o nosník vetknutý či podepřený.

Určitě se příklad řeší rozkladem na jednotlivé úseky a náhradou spojitého zatížení silou v těžišti, čím zároveň známe rameno momentu.

Tady se může student inspirovat.

fast10.vsb.cz/...

To zadani skutecne neni jasne. Obrazek by nebyl?

Pises neco o dvou polich a pritom udavas tri rozmery. Z toho je patrne, ze jeden konec je previsly, pak logicky musi nasledovat podpera, neni ovsem jasne, zda je rotacni ci posuvna.

Pak pises o nejakem poli. Tim mas snad namysli cast nosniku mezi dvemi podperami? Zrejme ano.

Pak tedy musi nasledovat dalsi podpera (rotacni nebo posuvna?).

Nakonec nasleduje druhe pole, tedy opet prostor mezi podperami a nakonci opet podpera (rotacni, posuvna nebo vetknuti?).

V kazdem pripade podle zadani usuziji na nejmene tri podpery. Jedna se tedy o staticky neurcity pripad?

Vidis, kolik je toho potreba znat. A pritom jeden poradny obrazek by zodpovedel vse.

Pak se teprve da postupovat dal. Poradime, zkontrolujeme, ale nemus po nas chtit, abysme si to cucali z prstu...

maret*
hodnocení

0x

Nějak takhle?

Max. momenty na nosníku
wirt
hodnocení

To je přesně ono - super

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]