Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tresty ve škole

Od: unaj odpovědí: 14 změna:

Může třídní učitelka potrestat svého žáka za to, že si nesundal čepici (kšiltovku) po příchodu do školní jídelny? Ostatní žáci z jiných tříd za to nijak nejsou trestáni, jedná se pouze o jednu třídu této učitelky.

Když si takto potrestaní žáci došli za učitelkou, tak jim odmítla (po obědě) vrátit čepice. Venku byla zima a děti museli jít bez čepice domů. Toto se opakovalo i druhý den s tím, že žákovi oznámila že čepici nemá a odešla.

Myslíte si, že na toto má učitelka právo? Jak v tomto případě dále postupovat?

Děkuji za radu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kt8d5*
hodnocení

6x

1.) Nemít v místnosti pokrývku na hlavě je základní společenské pravidlo slušnosti.

2.) Kšiltovka brání proti slunci a je to módní záležitost, proti zimě moc nechtání, takže chudáčci puberťáčci snad moc netrpěli

3.) Jak dále postupovat? Kupte učitelce bonboniéru neboť ta se snaží vaše děti vychovávat

ad základní společenské pravidlo slušnosti - jednou jsem v nemocnici měla na starosti kluka, který si na jídlo vždycky nasazoval na hlavu kšiltovku. působilo to "divně", tak jsem s ním hodila řeč a co jsem se nedozvěděla - byl z věřící židovské rodiny a mít při jídle pokrývku hlavy byla pro něj nutnost. takže "slušnost" je věc relativní ;)

unaj
hodnocení

Děkuji za Váš příspěvek.

Určitě s Vámi souhlasím v bodě 1. Se synem jsme si o tom promluvili.

U bodu 2 s Vámi nesouhlasím. Je vidět, že budete nejspíš žena, protože máte tento názor. Já sám používám v tomto počasí - (chladno a vítr) kšiltovku a není to určitě s frajeřiny. Spíš nadávám své dceři, která si nic na hlavu nevezme a potom doma frká a říká, že jí bolí hlava a má rýmu. TOMU JÁ ŘÍKÁM FRAJEŘINA! Syn je tedy zvyklí od malička nosit čepici. Ale toho vůbec neomlouvá porušovat bod 1. S tím souhlasím.

Co se týká té bomboniéry, tak tu bych jí samozřejmě koupil rád, ale za to co ho naučí ve škole.

Myslíte si, že je tedy na místě dítěti zabavit osobní věc a nevrátit mu jí? Možná, že si říkáte, co nadělá kvůli blbý čepici za 200Kč, ale ta čepice byla o dost dražší - kvalitnější. Ty levné se neosvědčili - Doufám, že mi nedáte školení, že nemám tedy kupovat synovi kvalitní věci.

vecnystudent*

Zajděte za učitelkou a v klidu, s rozmyslem si s ní o problému promluvte. Neměl byste být však překvapený, když paní učitelka nebude mít co vrátit. Není možné, že syn kšiltovku ztratil, prodal, vyměnil nebo mu ji sebrali "kamarádi" a bojí se vám říct pravdu?

hodnocení

3x

Děcka musela učitelku teda hoodně vytočit. Když učitelka čepice sebrala a nevrátila jedné skupině, musela to být od dětí veliká provokace. *sok* Víte, mě zaráží, kolik lidí říká, jak jsou děcka sprostá, drzá a . . . ale jen ta cizí. Ta, co jsou u nás doma, tak ta ne. Těch se to netýká. A tak si to říkají všichni a tak to vypadá, že jsou děcka vpořádku, ale ti kantoři, ti policisté, ta škola. Oni za všechno mohou! Oni. A ten náš chudáček musí v zimě s holou hlavou ven! *sok* Co takhle občas kantorovi věřit. Věřit, že měl důvod a začít tím, že s ním rodič promluví a zamyslí se nad tím, co říká dřív, než ho obviní, než na něho vystartuje. Tady přece nejde jen o čepici, jako takovou. Asi jde o princip.*sok*

stafan*

Souhlasím babko. Několikrát v tydnu mám možnost sledovat hodiny tělocviku na jedné ZŠ. Kluci - tak to ještě jde, ale holky - tak to je děs. Učitelka je jediná, která se hýbe a slečny ověšené camprlikama, s pazourama jak u ježibaby, tak ty se nehnou, veřejně davájí najevo, že jí mají u pr...(pardon - na háku). Znám některé rodiny od babičky a skutečně musím konstatovat, že největší zadky mají ty nejmladší - vnučky. Omlouvám se, že jsem odbočil od smyslu otázky, ale - co takhle občas kantorovi věřit.

ladinpraha*
hodnocení

2x

1. Z dotazu nevyplývá, co znamená potrestat.

2. Ve slušné společnosti bývá zvykem v takovýchto případech sundat pokrývku hlavy.

3. Informace pouze z jedné strany, bylo by lepší zajít za učitelkou a požádat o vysvětlení.

4. Určitě má právo v průběhu vyučování rušivou věc zabavit, ale po vyučování by měla vrátit.

Já jsem si vždy s učiteli vše vysvětlil a nikdy jsem neměl s nimi problémy, ani jsem nebyl obtěžován nesmyslnými poznámkami a pod. Důležité je vyslechnout obě strany, případně dát učiteli jasně najevo svoje stanovisko. Učitelé jsou často vystavováni provokacím svých žáků a někteří rodiče pouze vyslechnou svoji ratolest a politují, aniž by znali pravý stav věci. Dítka si pak dovolují čím dál víc.

lidus*
hodnocení

2x

Sundat čepici jednoznačně ANO, zabavit jí právo učitel nemá to si stěžujte u ředitele školy.

pt®
hodnocení

1x

Unaj, já mám nejhorší zkušenosti s učiteli/kami na ZŠ. Jestli Vám nejde o tu čepici, kupte klukovi novou, řekněte mu, ať si ji v jídelně sundá. Myslím, když začnete s učitelkou něco řešit, bude si trvat na svém a ještě si na kluka zasedne. Kdyby byla normální, tak klukovi po obědě čepici vrátí a kluk by si dal po druhé pozor. Je vidět, že si učitelka neví rady a neumí takovou věc řešit rozumně. Ignorujte to. To je můj názor. - stařenka

buss
hodnocení

0x

Tady to jeden žák na ZŠ! udělal tak, že zavolal M policii ..., pak jsou ještě telefonní poradny pro depresované žáky, soukromý psychoanalytik ..
Myslím, že školský zákon tresty nezná...

Omluvit se slušně, nicméně nemůže mi mou věc vzít, pokud není nebezpečná ...

hodnocení

0x

No, za mých mladých let jeden učitel, mimochodem velice oblíbený, zabavoval nevhodné věci "do konce školního roku" - ukládal je v kabinetu. Byly to ale takové blbinky jako tubus od verzatilky, který kluci používali jako foukačku a frkali s ním papírové kuličky na děvčata (co bych to nepřiznal, já byl mezi nimi). Tohle, co provedla dotyčná paní učitelka, mi ale připadá jako krádež, i když vzhledem k ceně to není trestný čin, ale jen přečin. Zabavit čepici v jídelně, to ano, i když samozřejmě jen pokud je to opravdu frajeřina, viz příklad židovského chlapce. (Ale i pak by asi měla paní učitelka s chlapcem pohovořit. Takhle to podle mne vlastně není ani trest, ale opravdu čirá krádež a možná dokonce loupež či vydírání, vzala mu ji násilím nebo pod pohrůžkou násilí. Anebo , či taky, šikana.) Ta rada, jít na policii, je možná použitelná, ale snad bych to ze začátku nehrotil. Pohovořit s paní učitelkou? Tím by se asi mělo začít. Pak může, dle reakce a okolností, přijít na řadu stížnost u ředitele.

buss

Jen malinké upřesnění, trestné činy se dělí na přečiny a zločiny (takže přijde k uplatnění "zločin proti říši" co se v řeči běžné používalo ...), tudíž v daném případě jde o přestupek. V době dávné by také mohl dostat pohlavek, že by byla čepice dole hned. Pamatuji že jsem dostal po hubě od ředitele, ale nevím ani za co, cosi v šatně bylo a byl jsem zřejmě nejblíž jeho ruce. A nešel jsem nikde ... už jsem viděl, jak učitelé zdraví žáky...

K tomu upřesnění - tohle jsem měl na mysli, jen mám zmatek v terminologii. A co se toho trestání týče, taky si myslím, že nějakou volnost musí být, nás ředitel lehce zatahal za vlasy na spáncích a nikdo si netroufl si stěžovat; proto taky píšu, že bych to nehrotil ( jiná věc by byla, kdyby ty tresty byly opakovaně nepřiměřené a hraničící s šikanou), ale ukrást žákovi čepici, to je jiná věc. Ale kdoví jak to bylo a co konkrétně ta učitelka řekla, mohla třeba říci " nemám ji po ruce, pospíchám pryč" nebo tak, proto navrhuji s ní promluvit.

vecnystudent*

No co si to ty učitelky dnes dovolují! Zlodějka jedna, násilnická vyděračka neštítící se šikanovat nevinné, bezbranné puberťáčky. Policii na ni a zavřít ji! Výjimečný trest si zaslouží za to, že si dovoluje vychovávat naše parchantíčky. *haha*

Gratulace rodičům, pro které je pohodlnější "povozit se" na učitelce, než aby vychovávali své potomky.*zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]