Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to mám převést?

Od: kluk odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

dostali jsme převést čísla s jednotkami na jiné jednotky. Já nevím čím to mám vynásobit, abych se dostal k tomu správnému číslu. Stačilo by mi kdybyste mi napsali čím to mám vynásobit a já už si to udělám sám.

0,0005MV převést na V

70MV převést na kV

5mA převést na kA

Předem děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravím. Převody jednotek lze považovat za jednu z důležitých dovedností zejména v matematice a fyzice. Vhodné je znát jak jdou jednotky dané veličiny za sebou, případně významy jednotlivých předpon (co znamená např. mili, centi, hekto, kilo, mega atd.). Abych malému začátečníkovi nějak usnadnil převádění vycházel jsem z jeho souhlasu, že na přenesení daného párátka je třeba malých mravenců víc a velkých mravenců míň. Tedy převádíme-li na menší jednotky, bude jich víc a převádíme-li na větší, bude jich míň. (Kromě připomenutí těch mravenců bylo vhodné ještě pomoci konstatováním skutečnosti, že ve slovním okomentování daného převodu je m a v (na menší-víc) nebo v a m (na větší-míň), tedy nikdy v a v nebo m a m. A ještě, že u délkových jednotek jsou "sousedi" od sebe o jedno desetin. místo, u čtverečních o dvě, u krychlových o tři.... Tak hluboko jsem "nematematicky" klesl-leč účel světil prostředky a výsledky se dostavily...

Požadované převody podle výše uvedeného návodu: 0,0005 MV na V : Převádím na menší, bude jich víc, mezi Mega(milion) a základní jednotkou je 6 míst, tedy des. čárku o 6 míst doprava: 500 V

70 MV na kV: Převádím na menší, bude jich víc, mezi Mega (milion) a kilo (tisíc) jsou 3 místa, tedy číslo 70 o tři místa zvětšit: 70 000 kV

5 mA na kA: Převádím na větší, bude jich míň, mezi mili (mA) a zákl.jednotkou (A) jsou 3 místa a mezi A a kA jsou také 3 místa , tedy zmenšit o celkem 6 míst: 0,000 005 kA. (To je tedy příklad "z praxe"-miliampéry na kiloampéry.....)

hodnocení

0x

Uvědom si, co ty zkratky znamenají: M = 10^6; k = 10^3; m (mili-) 10^-3 = 1/10^3 a tak dál

V = 0,0005*10^6*V = 0,5*10^3*V = 500V

1000*V = 70*10^6*V => kV = 7*10^7*V/1000 = 7*10^4kV = 70000kV.

A ten poslední už zvládneš?

Zdravím. S výsledky souhlasím, začátky druhé řádky (V =) a třetí řádky (1000*V =) bych takhle nepsal...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]