Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obor ve škole mě nebaví

Od: inkognito* odpovědí: 18 změna:

Zdravím, zjistil jsem že na obor na který jsem se musel vydat(strojírenství), jelikož jsem v prvním kole nedostal na školu s oborem(IT) co jsem chtěl studovat nedostal. V druhém kole už nebyli žádné školy v mém okolí a nemohl jsem si dovolit pronajímat bydlení. No chtěl bych se, ale zeptat co mám dělat když jsem v prvním ročníku strojírenství a ten obor mě absolutně nebaví a učitelé jsou na nás jako třídu extrémně hnusní(hned první den mi dala pětku a ještě seřvala za to že nemám sešit správné velikosti..). Co bych měl dělat? Kdy můžu změnit obor/školu? Jestli by někdo mohl poradit budu moc rád.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Nejdřív si vyhlédnout školu nebo učňák. Navštívit ředitele nebo zástupce té školy a zeptat se, zda mají místo a zda by Tě brali, kdybys v pololetí nebo hned přešel a co bude nutné pro to udělat.

Pokud by ta šance byla a měl bys už jistotu, tak pak teprve to oznámit na stávající strojírenské škole. Tu školu, kterou opouštíš, nepomlouvej. Ředitelé se většinou znají.

Nebo ten těžký začátek nějak přežít, protože na každé škole se najde něco nepříjemného.

inkognito*
hodnocení

Takže je možné přejít i v pololetí? Rodiče mi právě tvrdili, že i kdybych chtěl tak musím dodělat první ročník a až potom přecházet jinam

liska5

Záleží, jestli bude místo a jak se domluvíte. Ke mně přišla ze zdrávky na hotelovku studentka v pololetí. Dívka tehdy přecházela, že měla psychický blok z injekcí a krve . Důležité bylo, že měla ze základky pěkné vysvědčení a u nás se našlo jedno místo po někom, kdo nenastoupil.

Jen dodám, že známost ředitelů může být i ta, že se nemají v lásce a chápou, že jim žák přejde nebo to absolutně neřeší a jsou rádi, že naplní třídu, aby nerušili obor na své škole pro nedostatek uchazečů.

Můžeš přejít i v pololetí. V 1. ročníku se stejně opakuje látka ZŠ. Speciální předměty se mohou přezkoušet komisionální zkouškou, aby ti přiznali známky. Já normálně přešel na konci 2. pololetí. Ale bylo to o ročník níže už k vůli jiným odborným předmětům z nedokončeného 3. ročníku do 2. ročníku, kde jsem 3 měsíce doklepl a pak až do maturity.

inkognito*
hodnocení

Moc děkuji za každou radu

Pokud uvažujete o změně školy, tak co nejdříve. Přestupy se dělají co nejdříve, teď v září.

inkognito*
hodnocení

Takhle ta škola na kterou chodím má i obor na IT, ale ten byl zaplněn už v prvním kole, ale nabýdli mi místo v oboru strojírenství protože měli ještě celou třídu volnou kterou nabírali asi ještě až do 3. kola :D. Tak jsem si řekl, že strojírenství nemusí být tak špatné, když už jsem pořádně neměl ani na výběr.

tommy*
hodnocení

2x
Haha, tak to jsi na tom stejně, jako já.. :D
Já chtěl jít na IT, bohužel jsem se nedostal a jsem na Strojírenství ve čtvrťáku..
Ale co, docela mě to chytlo..
Hlavně si nemysli, že to na jiném oboru nebude třeba horší.
inkognito*
hodnocení

Tak já to chápu, že v jiném oboru to nebude lehčí, tady jde o to, že mě strojařina absolutně nebaví a nic o ní mě moc nezajíma, přidej k tomu fakt že 2 určití učitelé stt a mechanika, si na nás vybíjej frustraci ze života, nebo aspoň to tak vypadá :D

tommy*
Chápu no.. U nás je jediná škola se zaměřením IT a na tu školu se prostě dostanou jen ti nejlepší... Samozřejmě, že jsem mohl jít třeba na intr, do jiného kraje, ale nechtěl jsem. Chtěl jsem i přestoupit ze strojírenství, ale řekl jsem si, jestli to má cenu jít znovu do prváku, nebo dochodit dva roky a mít klid. Ze začátku to bylo prostě i pro mě těžké, celkově ten obor, prostě už sem chtěl pryč, ale už jsem si nějak na to navykl, no... :D
inkognito*
hodnocení

Tak mě ani nejde o to dochodit školu, základku jsem bral jako nutnost, ale na střední je můj pohled jako, že jsem si to sám vybral a mělo by mi to dát ten základ do života a do oboru co mě bude bavit. Navíc jelikož jsem teprve teď nastoupil do prváku tak ještě pro mě není tak pozdě, tím myslím ten věkový rozdíl ve třídě, asi bych o tom přemýšlel jinak kdybych byl v druháku/třeťáku.

dejvid*
hodnocení

0x

Ahoj.Chodim na Gympl a mám taky někdy takový pocit,že marním na něm čas.Takže,co tak vím,že pokud má tvůj momentální obor,na kterém studuješ převážné totožných množství předmětů jak škola,na kterou bys chtěl jít,neměl by v tom být problém,neměly by se dělat řádově zkoušky,i když čím dřív tím líp, v tom je to totiž trochu subjektivní na posouzení ředitele dané školy, kterého bys měl kontaktovat v případě, pokud sis už vybral konkrétní střední školu. Jinak se dělají řádově zkoušky, ale s tím nemám žádné zkušenosti. Já jsem taky na pochybách,ne že bych učivu na gymplu nějak nerozuměl, ale spíše předměty jako chemie a biologie,dějepis atp. mě nezajímají a to se projeví na nechuti a i výsledcích pochopitelně.Taktéž mě zajímá IT obor,ovšem pro mě to asi bude těžký říct rodičům..Jinak vyčkej ještě do pololetí.Já mám zas na nic učitele z NJ,který mi dal umět z paměti 20 vět samozřejmě v němčině. Ale nemaloval bych čerta na zeď možná si tam nějaké kamarády najdeš a bude tě to bavit.

inkognito*
hodnocení

Díky za rady, už jsem se nějak rozhodl, že když se to do pololetí nezlepší tak budu měnit obor/školu ať zbytečně neztrácím čas, na něčem co stejně nebudu dělat.

dejvid*

Mám to úplně stejně ;) Ale ještě zvaž to,že kolektiv ti dokáže dost pomoci a nebudeš v tom sám navíc 1. ročník,nová škola,noví učitelé,více látky,vyšší nároky.Jinak je dobrý se o to zajímat už teď,na druhou stranu nechci,abys dělal ukvapené závěry. Pokud tě to teda fakt nebaví a nevidíš v tom budoucnost tak ten krok udělej,jak tady někdo zmiňoval na začátku jsou všechny látky,co se probírají na každé SŠ stejné,mnoho škol se navíc pere o studenty a místa,která by mohla potenciálně zaplnit=dotace.Potom dej vědět,jak si dopadl.Snad nebudeš muset opakovat ročník,což bys,ale do toho 1. pololetí fakt neměl vůbec.

inkognito*
hodnocení

To všechno chápu, proto tomu dám ten půl rok, jestli se to nezlepší tak budu měnit. A určitě dám pak vědět jak to dopadlo :)

hodnocení

0x

@inkognito - Rodiče mi právě tvrdili, že i kdybych chtěl tak musím dodělat první ročník a až potom přecházet jinam
Přestoupit lze kdykoli během roku - naopak čím dřív, tím lépe, protože zřejmě budete muset složit rozdílovou zkoušku (viz dále) a budete mít tedy menší rozsah toho, co se k ní naučit. Krom toho je možné, že někdo nenastoupil, takže byste mohl jeho místo "zdědit".

Domluvte se s rodiči, zjistěte si podmínky a možnosti na škole/školách, kam byste chtěl nastoupit, podejte si, respektive vaši rodiče, žádost - ale počítejte i s tím, že to nemusí vyjít.

Z. č. 561/2004 Sb. školský zákon

§ 66

(2) V průběhu středního vzdělávání se žákovi umožňuje přestup do jiné střední školy, změna oboru vzdělání, přerušení vzdělávání, opakování ročníku a uznání předchozího vzdělání podle § 70, a to na základě písemné žádosti. Součástí žádosti zákonného zástupce nezletilého žáka je souhlas žáka.

(3) Ředitel školy může žákovi povolit změnu oboru vzdělání. V rámci rozhodování o změně oboru vzdělání může ředitel školy stanovit rozdílovou zkoušku a určit její obsah, rozsah, termín a kritéria jejího hodnocení.

(4) O přestupu žáka střední školy do jiné střední školy rozhoduje ředitel školy, do které se žák hlásí. V rámci rozhodování o přestupu žáka, zejména pokud má při přestupu dojít ke změně oboru vzdělání, může ředitel školy stanovit rozdílovou zkoušku a určit její obsah, rozsah, termín a kritéria jejího hodnocení. Žák přestává být žákem školy, z níž přestoupil, dnem předcházejícím dni přijetí na jinou školu. O přijetí žáka informuje ředitel školy bez zbytečného odkladu ředitele školy, z níž žák přestoupil. Ředitel školy, z níž žák přestupuje, zašle do pěti pracovních dnů poté, co se dozvěděl o přijetí žáka na jinou školu, řediteli této školy kopii dokumentace žáka ze školní matriky.

iz*
hodnocení

0x

Jestli přestoupit, pak hned, aby Vám neuteklo moc učiva. Po ukončení prvního ročníku by ředitel mohl chtít, abyste znovu nastoupil do I. ročníku (měl byste moc rozdílových zkoušek).

hodnocení

0x
Jenže píšete, že nebyly žádné školy ve Vašem okolí. A to se nezměnilo. Takže není žádná jiná škola, která by přicházela do úvahy.
Že jsou hnusní učitelé, to je potřeba chvilku vydržet a rozkoukat se, sžít se. Mám pocit, že mezi námi je spousta lidí, kteří z neznámých nových lidí mají obavu, musejí si na ně nejprve zvykat a přijmout je. Mívám také pocit, že občas učitel potřebuje ukázat, že on učí lépe, než jiný. No co je v té jiné škole teda učili?! To jde brát trošku s humorem, jako nadsázku.
Může se stát, že by Vás jiný obor bavil ještě méně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]