Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
Chci se zeptat zda bych mohla sehnat uvolnění na tělocvik z důvodu mého koníčku. 4x týdně navštěvuji fitness centrum a 3x týdně jezdím na koni. Nemám problém se sportem ani žádné zranění, jde mi jen o to, že to moje tělo nestíhá regenerovat a ani jednoho koníčku se na úkor tohoto předmětu vzdávat nehodlám. Myslíte, že bych kvůli tomu mohla dostat uvolnění? A mám to řešit přes pedagogicko psychologickou poradnu nebo přes lékaře?
Ps. Naše učitelka tělocvik strašně hrotí a budeme ji mít až dokonce střední a v prváku mi tělocvik fakt stačil.
Děkuji za každou odpověď
Určitě by to šlo, kdybys dělala nějaký vrcholový sport. Ale neuvolní Tě z TV, když 4x týdně navštěvuješ fitness centrum (jen tak) a 3x týdně jezdíš na koni (to snad tak fyzicky náročné není ne?). Jestli se nestačíš regenerovat, tak choď do fitka 3x týdně. To by mělo pomoct a svého zájmu se vzdávat nemusíš.
Nikde zde nepadlo jaké jsou Vaše sportovní výsledky. Ale 3 x týdně jezdit na koni je spíše rekreační pojetí tohoto sportu / i když jak zde padlo, že se člověk vozí, tak to je od člověka, který na koni nikdy neseděl.../ a 4 x týdně fitnes si myslím pro člověka kolem 17 roků by neměl být problém zregenerovat. Spíše bych předpokládal, že máte problém aby Vám ostatní v tomto předmětu stačili. Já kdysi v tomto věku trenoval dvoufázově / nikoliv jezdectví/ a k tomu TV na VŠ bez problému. Důvod či směr Vaší otázky spíše vidím v tom, že hledáte jak najít důvody pro ušetření času ve škole ve svůj prospěch. Ale škola je nyní Vaším "zaměstnáním" a tudíž by si člověk měl plnit povinnosti hlavně zde.
Těžko. Zdravotní důvod nemáš a tělocvik je nejen cvičení, ale hlavně vzdělání z oblasti tělesné výchovy, tj. aby člověk uměl jak pravidla různých sportů tak aby je uměl dělat na živo.
S tou regenerací - ty dvě hodiny týdně jsou prakticky regenerace. Pokud tě tohle přetěžuje tak jsi nejspíš netrénvaný chcípáček a měla bys začít trénovat líp.
Ale můžeš se zkusit domluvit s tělocvikářkou + ředitelkou že třeba budeš dělat rozhodčí apod. a v tělocviku budeš jen dělat nějaká přezkoušení (zaběhneš stovku pod 13 = nemusíš běhat sprinty ale budeš měřit čas ostatním), ale pochybuju že tě takhle nechaj lenošit... Za dotaz ale nic nedáš.
@nicole21 - A mám to řešit přes pedagogicko psychologickou poradnu nebo přes lékaře?
Zřejmě jste ještě nezletilá - v tom případě bude žádost o osvobození z TV podávat váš zákonný zástupce, tedy rodič a je požadováno i vyjádření lékaře. Konkrétně viz
z. č. 561/2004 Sb.
§ 67
(2) Ředitel školy může ze závažných důvodů, zejména zdravotních, uvolnit žáka na žádost zcela nebo zčásti z vyučování některého předmětu; žáka uvedeného v § 16 odst. 9 může také uvolnit z provádění určitých činností, popřípadě rozhodnout, že tento žák nebude v některých předmětech hodnocen. Žák nemůže být uvolněn z předmětu rozhodujícího pro odborné zaměření absolventa. V předmětu tělesná výchova ředitel školy uvolní žáka z vyučování na základě posudku vydaného registrujícím lékařem, pokud má být žák uvolněn na pololetí školního roku nebo na školní rok. Žák není z předmětu, z něhož byl zcela uvolněn, hodnocen.
Soudím, že vaše koníčky těmi "závažnými důvody" nebudou - a riskovat, že seženete lékařský posudek a někdo vás potká ve fitku za to vážně nestojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.