Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmocniny, slovní úlohy

Od: rt* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, zajímalo by mě, jak spočítat tento příklad, budu rád, za každou radu.
A také, jak se počítají takovéto typy úloh (např. ta 5. úloha, vůbec nechápu, jak tam mám vymyslet rovnici)? ( su.rubesz.cz/... vím, že to jsou sl. úlohy o pohybu, ale od toho 4. příkladu, mi už pohybovky nepřipomínají...Jak to počítáte vy? Děkuji
doplněno 23.08.20 17:02:

su.rubesz.cz/...

doplněno 23.08.20 17:06:

Omlouvám se, nevložil jsem tam tento příklad, a ten odkaz už by měl fungovat:)

Odmocniny, slovní úlohy

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

priklad11*
hodnocení

2x

Nijak, stránka nedostupná

priklad11*

Třeba v 5. příkladě pohyb nehraje žádnou roli. Důležitý je stejný čas a stejná rychlost. Pochopitelně při stejné rychlosti a stejném čase je uběhnutá stejná dráha. Ovšem zadání děs. Teprve z řešení jsem pochopil, že běžec uprostřed předběhl na druhou stranu přes trávník přes středovou čáru.

24.08.20 13:28
hodnocení

1x
Odmocniny, slovní úlohy #2

Možná jsme tam někde udělal chybu.

Principem řešení je "rozložení " na součiny mocnin 2 a mocnin 3.

Zdravím. V předposlední řádce by se mi víc než "dvě na jednu polovinu" líbilo "dvě na jednu šestinu" . (Pokud je v čitateli místo 24 číslo 1).

hodnocení

1x

Př. 4

Rychlost plavání ... vp

Rychlost běhu ... vb

Obecně rovnice pro rychlost je v = s / t

t = s / v

Doba plavání ... tp

Doba běhu ... tb

tp = 2 / vp

tb = 10 / vb

tp + tb = 3

2 / vp + 10 / vb = 3

Druhá rovnice je takto (zaměněny rychlosti)

2 / vb + 10 / vp = 7

Vznikla soustava dvou rovnic o dvou neznámých

Místo 1 / vp dát x

Místo 1 / vb dát y

Úpravou vznikne

2 x + 10 y = 3

2y + 10 x = 7

-10x - 50y = - 15

10x + 2y = 7

- 48y = - 8

y = 1/6

x = 8 / 12

vp = 1,5

vb = 6

rt*

Děkuji. Jak ty rovnice vymýšlíte/jak přídete na to, že se to počítá právě tímto způsobem? :)

priklad11*

Jaké vymejšlení. Komu není shůry dáno. Snad by jsi měl umět vypočítat rychlost když znáš čas a dráhu. Máme dvě neznáme rychlosti, ovšem známe celkovou dráhu a čas.

Sečteme dva úseky 2 a 10 km s neznámou rychlosti v1 a v2 s celkovým časem 3 hodiny, pak rychlosti otočíme a sečteme dva úseky 2 a 10 km s rychlostí v2 a v1 s celkovým časem 7 hodin.

Máme dvě rovnice o dvou neznámých a výpočteme neznámou v1 a v2

Částečně je to dáno talentem na matematiku a částečně zkušeností s počítáním podobných příkladů.

hodnocení

1x

Př. 5

Délka hřiště ... a

Šířka hřiště ... b

Délka celého obvodu hřiště je 2a + 2b = 300

Délka "polovičního" obvodu hřiště je a + 2b

20 krát (a + 2b) = 12 krát (2a + 2b)

20a + 40b = 24a + 24b

16b = 4a

a = 4b

Dosadit do rovnice 2a + 2b = 300

10b = 300

b = 30 m

a = 120 m

hodnocení

1x

Př. 6

Protože Adam šel dvojnásobnou dobu, tak lávka ke které šel Adam byla dvojnásobně vzdálená než druhá lávka.

Vzdálenost od přívozu k bližší lávce označím s

Celkem vzdálenost mezi lávkami je 3s

Když Adam přešel přes lávku, tak Boris byl od něj vzdálen 2s.

Tedy na druhé straně řeky se potkali ve vzdálenosti s od přívozu (na straně ke vzdálenější lávce)

priklad11*

Makej. Těch příkladů tam má 104

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]