Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jsem čerstvý vysokoškolák (budu studovat v Praze) a rád bych si vyřídil slevu na dopravu v Praze. Vím, že potřebuji ISIC k prokázání studenta a rád bych čtvrtletní kupón. Jenže nevím, zda se to v Praze rozděluje na nějaká pásma (A,B,C) nebo zvlášť pro metro a tramvaj? Na těch stránkách to moc nechápu. A nemám si tam krom té slevy vyřídit ještě nějakou kartičku na dopravu? Ocením všechny rady. A narazil jsem na PID Lítačku, co si o tom myslíte?
Čtvrtletní jízdné pro studenty stojí zatím 360 Kč (měsíční 130 Kč) a platí po celém území hl.města Prahy, čili pro tram, bus, metro, lanovku a přívozy, a ke zvýhodněnému předplatnému právě slouží karta lítačka.
S tarifními pásmy ti neporadím, po Praze mi stačí lítačka na MHD po Praze. Mimo Prahu zatím jezdíme všude autem. Ale vím, že existuje systém PID, mají web, a tam jsou právě různá pásma pro příměstskou doprav, tam si to můžeš nastudovat (pid,cz) Takže kdo je třeba z Kralup, tak si zakoupí zvýhodněné předplatné těch pásem, které do těch Kralup potřebuje, a na to slouží ta samá karta lítačka.
Lítačka se vyřizuje ve Škodově paláci v Praze v Jungmannově ulici. Existuje i mobilní aplikace, Lítačky, s tou zatím nemám zkušenosti, a vše se dozvíš na jejím webu, mají tam myslím i pořadník. A snad ještě eistuje papírová průkazka, ke které si kupuješ papírový kupon, ale neznám nikoho, kdo by to používal, každý má lítačku.
Prostuduj si weby: dpp.cz, pidilitacka.cz
Ty tarifní pásma jsou vysvětleny zde - sama je teď studuji, kdybych je potřebovala
Celá Praha (město) je v jednom tarifu (tarif 0), může jezdit jakoukoli dopravou po městě (s výjimkou některých vlaků). Další tarify jsou příměstské spoje, právě do Kralup, Berouna... Obvykle stačí koupit tarif 0.
Lítačku si určitě vyřiďte, myslím, že papírové kupony už nejde kupovat. Funguje tak, že ji máte pořád u sebe, vyndaváte ji jenom při kontrole na požádání.
ISIC není nutná, požadují jakékoli potvrzení o studiu, jestli nastupujete do prváku, vystavení ISIC může chvíli trvat.
Finančně nejlépe vychází si koupit roční (v přepočtu 107,- Kč/měsíc), když o prázdninách se 4x za měsíc svezete pražskou MHD, už se vám nevyplatí kupovat jednotlivé jízdenky.
Jakože je mi jasné, že si koupím nějaký třeba čtvrtletní kupón pro studenty, kterým mohu jezdit po Praze (metro, tramvaj, atd.). Ale zajímá mě, zda potřebuji ještě nějakou kartičku, která mě prokáže, že jsem student...? Víte, tady v rodném městě jsem měl vždy kartičku (od mhd, ne ISIC), která mě prokázala že jsem student a k tomu jsem si vždy jen dokoupil ten nějaký studentský kupón. Tady v Praze je to tak, že si koupím kartu Lítačku (která prokáže, že jsem student) a k tomu si pak ještě musím dokoupit ten studentský čtvrtletní kupón (= tedy jízdné)?
Jinak Vám děkuji za ty předešlé informace.
Nejprve si vyřídíš kartu Lítačku, ta plastová karta platí víc let. Zároveň si na ni, hned tam, kde ti kartu vyřídili, koupíš zvýhodněné studentské předplatné. Aby ti ho prodali, musíš předložit důkaz, že jsi student a status studenta platí na rok, takže pak stačí předložit revizoru lítačku s platným kuponem. Syn už VŠ dostudoval a osamostatnil se, takže už nemám aktuální přehled o případných novinkách například ohledně té lítačky v mobilu nebo kuponu na platební kartě apod. Podívej se na FAQ nebo si najdi v kontaktech mail a zeptej se jich mailem, mají tam i telefon.
V rubrice "Jízdné"najdete vše potřebné (na konci jsou i odpovědi na často kladené dotazy), v části "Cestování"jsou další důležité a zajímavé informace. Zde i tarifní pásma PID: dpp.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.