Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Učení na piano v dospělosti

Od: matej* odpovědí: 11 změna:
Chtěl bych se pořádně (profesionálně) naučit hrát na klavír. Je mi 20 let. Bohužel, když jsem byl malý, nikdy jsem ani náhodou nechtěl chodit do ZUŠ - nevím ani proč, teď mě to strašné mrzí. Máme klavír doma, hraju asi od 4. třídy jako samouk, naučil jsem se noty a jsem schopen zahrát i trošku náročnější skladby (např. nedávno jsem se naučil originální klavírní úpravu na Tři oříšky, což teď pořád hraju a moc se mi to líbí, nebo Turecký pochod od Mozarta. Jenže mi dá děsnou práci se to naučit, učím se jednu skladbu třeba i víc než měsíc, než si ji troufnou před někým zahrát, navíc mi dělá velký problém prstoklad, který se vždy snažím odezírat z videí na YouTube. Cítím ale vždy, že to prostě nejsem schopen tak přesně a dokonale zahrát jako na těch videích. Nevíte jaké jsou možnosti. Je jedinou možností si zaplatit nějakého lektora. Je ZUŠ určena pouze pro děti? Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

5x

nenechte se odradit, protože pozdě není vůbec nikdy. Jestli jste se Mozartův Turecký pochod naučil za měsíc, pak se nemáte za co stydět. A že máte nepřesný prstoklad? Na tom zase tak moc nesejde. Polovička lidí nepozná ani v jaké taktu skladba je. Jak by si mohli všimnnout nepřesného prstokladu?

Hrejte hlavně sám sobě pro radost a škarohlídy ignorujte.

tebi
hodnocení

3x

Určitě není určena jen pro děti. Jen to není zrovna levná záležitost .Cena 300-600za jednu lekci...

naucim.cz/...

tebi
hodnocení

2x

Já miluji hru na klavír! Nikdy jsem se neučila a moje děti utekly!

. Ale , co já bych za to dala, kdyby moje dítě bylo ochotno takto cvičit! Nemusíte se živit, ale hrát pro radost a posouvat své možnosti člověka velmi obohacuje! Nevzdávat a učit se je nádhera! Držím palce ať vám to vydrží mnoho let!Někdo dá měsíčně za alkohol a cigarety tisíce. Vrazte je do koníčka,bude vám dobře na duši...

111®
hodnocení

2x

nikdy není ppozdě, já chodil na klavír v 50letech..ne že bych nic neuměl, ale zapoměl jsem noty

smode*
hodnocení

1x
Dobrý den. ZUŠ je většinou určena pro kohokoliv. Jen si dobře ujasněte co si od toho do budoucna slibujete. Klavíristů absolvuje na VŠ každý rok nespočet a jen mizivé procento z nich se uplatní alespoň jako učitelé učící za pár korun právě v ZUŠ. Věřte tomu že i ten nejhorší klavírista z ročníku by pro vás byl při poslechu doslova světový virtuos. Dle toho co píšete nepočítejte s tím že byste se tím někdy živil (když to nedovede ani velké procento studovaných profesionálů). Konkurence je prostě příliš velká. A na to abyste vypadal jako "klavírní king" před známými a kamarády ZUŠ určitě nepotřebujete. To už umíte. P.S hudbě jsem věnoval v minulosti desítky tisíc hodin a dnes si sypu popel na hlavu protože jsem zbytečně promarnil léta času. Tedy vím o čem píšu.

ladyk
hodnocení

1x

Zkusím to nějak shrnout: Ve 20 není pozdě se naučit hrát.

ALE:

Technická úroveň, na jakou se dostanete, bude o 40-60% nižší, než kdybyste začal stejnou intenzitou cvičení v 6 - 8 letech věku. Hra na jakýkoli nástroj je o celkové uvolněnosti a zautomatizování určitých návyků, což jde tím hůř, čím je člověk starší. Není to o znalostech, vyžaduje to denní cvičení pod občasným dohledem někoho, kdo klavír učí (Ne každý, kdo umí něco zahrát, to umí naučit). Chcete-li zahrát "cokoli", potřebujete velmi dobrý základ úhozové techniky a prstokladu a to se z videí naučit nedá, protože pokročilý hráč použije prstoklad, který je pro začátečníka nereálný. Ze zkušeností s výukou dospělých vím, jak je těžké ve 30 letech uvolnit ruce. Takže pokud to myslíte vážně, sežeňte učitele, který by s Vámi do toho šel, obrňte se na X let trpělivostí a pílí a začněte! Za půl roku můžete zahrát správnou technikou libovolnou lidovou písničku.

ladyk

Ještě k ZUŠ: Není určena pouze pro děti, ale každá škola má přesně daný max. počet žáků. To znamená, že pokud má naplněnou kapacitu a při talentových zkouškách (které musí ze zákona proběhnout každý rok) by nabrala dospělé žáky, na které nedostane dotace, odřízne automaticky šanci na studium novým dětem, na které by dotace byly. A ve školství (tím spíš umeleckém) těch peněz není moc... Navíc, když se žák rozhodne, že ukončí studium pro dospělé třeba v prosinci, připraví tak rozpočet školy o peníze na celý zbytek šk. roku (pokud nejsou náhradní zájemci). Málo ZUŠek si dovolí takhle riskovat.

hodnocení

0x
Zapomeňte na to.
Musel byste být tak velký talent, že pravděpodobnost že jim jste, je tak 1:10000000.
Málo co se dá v dospělosti dokonale naučit, pokud se nezačne již v dětském věku. To se týká jak hraní na nějaký nástroj, tak i třeba sportu (notabene technických sportů).

jofa*
hodnocení

0x

Začínal jsem v šedesáti a v Rudolfinu se hrát nechystám, ale pro radost a improvizaci vlastních hudebních nápadů především. Před dvěma lety jsem zakoupil toto a je to úžasný nástroj. Jen si chvilku a části poslechněte. Takže být mi 20 let, tak se do toho vrhnu bez otálení. Samozřejmě čím dřív, tím lepší.

V ZUŠ počítej tak 2000 na měsíc. Na dospělého škola nedostane dotace takže si to nechá zaplatit. Lepší je se přes známosti domluvit s některým učitelem. Často učí ve stejné škole když jim vypadne hodina, nebo jim řiditel toleruje výuku po skončení práce do úvazku. Počítej s tím, že z tebe učitel moc radost mít nebude. Lepší je pro ně učit od základu, než přeučovat špatné zlozvyky.
liska5

Přesně, jak píše Totak.

Můj obvoďní lékař dostal k narozeninám svůj sen - trubku a na stará kolena začal chodit do ZUŠky. Líčil s humorem, jak tam mezi prckama čeká na nauku nebo secvičuje s dětmi nějaké etudy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]