Nejste přihlášen/a.
nenechte se odradit, protože pozdě není vůbec nikdy. Jestli jste se Mozartův Turecký pochod naučil za měsíc, pak se nemáte za co stydět. A že máte nepřesný prstoklad? Na tom zase tak moc nesejde. Polovička lidí nepozná ani v jaké taktu skladba je. Jak by si mohli všimnnout nepřesného prstokladu?
Hrejte hlavně sám sobě pro radost a škarohlídy ignorujte.
Já miluji hru na klavír! Nikdy jsem se neučila a moje děti utekly!
. Ale , co já bych za to dala, kdyby moje dítě bylo ochotno takto cvičit! Nemusíte se živit, ale hrát pro radost a posouvat své možnosti člověka velmi obohacuje! Nevzdávat a učit se je nádhera! Držím palce ať vám to vydrží mnoho let!Někdo dá měsíčně za alkohol a cigarety tisíce. Vrazte je do koníčka,bude vám dobře na duši...
nikdy není ppozdě, já chodil na klavír v 50letech..ne že bych nic neuměl, ale zapoměl jsem noty
Zkusím to nějak shrnout: Ve 20 není pozdě se naučit hrát.
ALE:
Technická úroveň, na jakou se dostanete, bude o 40-60% nižší, než kdybyste začal stejnou intenzitou cvičení v 6 - 8 letech věku. Hra na jakýkoli nástroj je o celkové uvolněnosti a zautomatizování určitých návyků, což jde tím hůř, čím je člověk starší. Není to o znalostech, vyžaduje to denní cvičení pod občasným dohledem někoho, kdo klavír učí (Ne každý, kdo umí něco zahrát, to umí naučit). Chcete-li zahrát "cokoli", potřebujete velmi dobrý základ úhozové techniky a prstokladu a to se z videí naučit nedá, protože pokročilý hráč použije prstoklad, který je pro začátečníka nereálný. Ze zkušeností s výukou dospělých vím, jak je těžké ve 30 letech uvolnit ruce. Takže pokud to myslíte vážně, sežeňte učitele, který by s Vámi do toho šel, obrňte se na X let trpělivostí a pílí a začněte! Za půl roku můžete zahrát správnou technikou libovolnou lidovou písničku.
Ještě k ZUŠ: Není určena pouze pro děti, ale každá škola má přesně daný max. počet žáků. To znamená, že pokud má naplněnou kapacitu a při talentových zkouškách (které musí ze zákona proběhnout každý rok) by nabrala dospělé žáky, na které nedostane dotace, odřízne automaticky šanci na studium novým dětem, na které by dotace byly. A ve školství (tím spíš umeleckém) těch peněz není moc... Navíc, když se žák rozhodne, že ukončí studium pro dospělé třeba v prosinci, připraví tak rozpočet školy o peníze na celý zbytek šk. roku (pokud nejsou náhradní zájemci). Málo ZUŠek si dovolí takhle riskovat.
Začínal jsem v šedesáti a v Rudolfinu se hrát nechystám, ale pro radost a improvizaci vlastních hudebních nápadů především. Před dvěma lety jsem zakoupil toto a je to úžasný nástroj. Jen si chvilku a části poslechněte. Takže být mi 20 let, tak se do toho vrhnu bez otálení. Samozřejmě čím dřív, tím lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.