Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturitni cetba

Od: nevimnevim* odpovědí: 5 změna:

Co znamená, že "minimálně dvěma literárními díly musí být v seznamu žáka zastoupena próza, poezie, drama."?

Minimálně dvěma literárními díly musí být v seznamu žáka zastoupena próza, poezie, drama. Co to znamená, když to mám napsané v seznamu povinné četby? Platí to pro jednotlivé období, ze kterých si máme vybrat min. X knížek?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

harpagonka
hodnocení

4x
Ahoj, znamená to, že v celkovém počtu těch 20 knížek musíš mít 2 prózy, 2 poetické sbírky a 2 dramata. Zkrátka aby někdo neměl seznam složený např. jenom z krátkých prozaických knih. Takže v celkovém počtu těch 20 knížek budeš mít coby drama třeba Revizora a Bílou nemoc :) Tvůj seznam četby je šesti položkami prostě jistý - 2 prózy, 2 poetické sbírky a 2 dramata. A těch zbylých 14 můžeš mít klidně nějaký krátký prózy, poezii, záleží, co ti sedne a co máte v seznamu. Pozor! - obecně prý můžeš mít dvě knihy od jednoho autora, ale záleží na vnitřních směrnicích konkrétní školy. U nás na gymplu to bylo zakázaný, výjimku se dvěma díly měli Čapek a Shakespeare, takže ze svých zkušeností doporučuju pohlídat.
nevimnevim*
hodnocení

Aha takže zbylých 14 knížek může být různý mix poezie dramatu a proz? Zrovna jsem dočetl Lakomce a viděl jsem Vaše jméno haha.

harpagonka

@nevimnevim - přesně tak. Můžeš mít dohromady třeba tři dramata, dvě básnický sbírky a patnáct románů. Akorát je třeba se ještě řídit tím, že každé lit. období má daný počet knížek, nemůžeš mít všechno z 21. století. Uvedu příklad - dala jsem do Googlu "maturitní četba gymnázium"jako první je tenhle odkaz - gjn.cz/...

Dole mají uvedené:

20 literárních děl, výběr obsahuje minimálně:

dvě prózy, dvě díla básnická a dvě dramata

dvě lit. díla ze světové a české lit. do konce 18. století

tři lit. díla ze světové a české lit. z 19. století

čtyři lit. díla ze světové literatury 20. a 21. století

pět lit. děl z české literatury 20. a 21. Století

můžete zvolit jen 2 knihy od jednoho autora.

Takže student téhle školy musí mít min. dvě díla ze světové a české lit. do konce 18. století, tři díla ze světové a české lit. z 19. století... Chce to trošku přemýšlení, ale to dáš. Obecně si ale lidi dávají do seznamu četby tu profláklou klasiku, u které najdeš spoustu rozborů - Kytici, Máj, Babičku, Havrana... Případně se poraď s češtinářkou.

nevimnevim*
hodnocení

Dobře, děkuji Vám mnohokrát!

tebi
hodnocení

0x

To jsou literární žánry-pokud tam nic jiného zmíněno nebylo, tak je snad jedno z jakého období ta díla jsou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]