Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se můžu stát mořským biologem?

Od: erika* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych pomoc co se týče výběru vysoké školy. Momentálně studuji čtvrtý rok gymplu. Stát se mořským biologem je můj dětský sen. Je nějaká možnost vystudovat tento obor v česku, nebo musím jít studovat do zahraničí? (Moje úroveň angličtiny je B2, ale studium v zahraničí mně moc neláká, jak svou náročností tak i po finanční stránce) Máte někdo studováním tohoto oboru nějaké zkušenosti? Dopředu děkuji za odpověď!

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

libusech
hodnocení

5x

Dobrý den,

zkuset se podívat zde:

morskabiologie.cz/...

Jihočeská universita má velmi dobré studium Biologie, v rámci studia se můžete přihlásit na kurz mořské biologie, který realizují výzkumníci z Ústavu akademie věd. Obecně vzato vždy budete potřebovat základy obecné biologie a pak se můžete na něco zaměřit - třeba na mořskou biologii. Co se pak týče vlastního uplatnění v praxi, může to být složité a zároveň to bude také velmi záležet na vás. Třeba sama vymyslíte uplatnění, o kterém se nikomu ani nezdá. Můžete se zkusit spojit s odborníky z AVČR a zeptat se jich, zda s nimi toto můžete probrat a zda by Vás mohli nějak nasměřovat a poradit. Také byste možná mohla na toto téma realizovat nějakou SOČ.

Za sebe Vás chci podpořit ve snech a snaze o jejich zhmotnění. Třeba takový Jakub Vágner vždycky chtěl chytat velké ryby a většina nad tím kroutila hlavou, že je země, kde takové ryby nejsou. A dneska je to světově známý rybář s vlastním pořadem v National Geographic.

Držím palce!

libuše

hodnocení

2x
Takže učit se v zahraničí nechceš, aby to náhodou nestálo nějaké zvýšené úsilí. Máš vůbec zjištěno, jestli bys našla po škole uplatnění v tomto oboru? Podle mne je vstupenkou do oboru právě zvládnutí náročného studia v zahraničí na škole, která je pro budoucího zaměstnavatele jakousi zárukou, že produkuje kvalitní absolventy. Čímž nechci rozhodně snižovat kvalitu českých VŠ.
erika*
hodnocení

Asi jsem se blbě vyjádřila, moje chyba, moc se omlouvám. Pod "náročností studia v zahraničí" si spíše představuji všechno to papírování, od pojištění přes dopravu a nevím co ještě. Ono nikdo z naší rodiny ani známých v zahraničí nestudoval, takže by tohle všechno bylo extrémně nové. Plus tohle jde ruku v ruce s finanční náročností: už teď jsem po autoškole dost "na suchu". Rodiče sice říkají, že by mi pomohli, ale nechci na jejich výplatách moc lpět, jestli mi rozumíte... Měla jsem spíš nápad, že bych v průběhu studia tady v Česku chodila na brigády/ práci a vydělala si na pozdější studium. Někde jsem totiž četla, že je možnosti vystudovat si Biologa v čr, ale titul "mořský biolog" bych pak už musela vystudovat do zahraničí. (Nevím ale co je na tom pravdy, proto se radši ptám, abych pak nezjisila, že jsem se zadlužila na dvacet let dopředu studiem za hranicemi, ikdyž jsem mohla za daleko menší peníz vystudovat to stejné v čr, snad mě chápete...)

Je pro mě daleko méně strašidelná varianta jet na Erasmus, než už natvrdo tam studovat...

hodnocení

0x
Mořská biologie/oceanologie se dá studovat na několika VŠ v ČR. Určitě na Ostravské univerzitě. Další poradí jiná místa.
doplněno 08.08.20 20:39: prf.osu.cz/...
doplněno 08.08.20 20:39: Článek o studiu mořské biologii.
erika*
hodnocení

Pochopila jsem to správně, že Oceánologie je pouze předmět a né čistý obor na Ostravské univerzitě..? I tak moc děkuji za zdroje! Určitě se na Ostravskou podívám podrobně...

Ano. Nevím, jestli i nás existuje přímo obor mořský biolog. Ale možná se můžete přes nějaký obecný biologický obor více zaměřit na předměty týkající se mořských živočichů.

jbvcx
hodnocení

0x
Takový obor těžko bude v zemi, kde není oceán. Navíc, jak si představujete uplatnění? V ČR žádné 100% nebude. Musela byste bydlet v zahraničí. To chcete, jste připravená studovat a bydlet v zahraničí? Navíc vaše angličtina není na studium v angličtině dostatečná. Ani na práci v anglicky mluvící zemi/firmě. Musela byste se doucit na úroveň C1.
Mimochodem studium v zahraničí bývá dost odlišné jak ze strany platby za studium, tak co se týče přijímacího řízení. Na rozdíl od nás v mnoha zemích hodně záleží na výsledcích a mimoškolních aktivitách.
erika*
hodnocení

S tím nulovým uplatněním v čr počítám. Vím, že to zní strašně naivně, ale už od mala jsem chtěla tu práci dělat. Když jsem to jenom navrhla našim, tak si ťukali na čelo. Zní to divně, ale už jenom kvůli té negativní reakci mám chuť za pár let přijít a říct: Podívejte se na mě, mořský biolog, a vy jste mi nevěřili! Ale zase nechci, aby se mi mé vysoké ego dostalo do cesty, proto sbírám co nejvíce informací...

Máte pravdu: ne, nejsem připravená jet a bydlet v zahraničí úplně sama. Od spousty lidí jsem slyšela samou chválu na Erasmus, který je taková "ochutnávka" právě toho studia v zahraničí. Zní to daleko méně děsivě, než čisté studium v zahraničí..

Samostudiem jsem se dostala na úroveň B2, dokonce jsem si dělala certifikát FCE. Je to výzva dostat se za jeden rok na úroveň C1, ale jsem odhodlaná ji zvládnout.

O těch mimoškolních aktivitách jsem nevěděla, děkuji za doplňující informace!

liska5
hodnocení

0x

Mám pocit, že jste trochu naivní. Nebojíte se na moře? To bude hodně o výzkumu. Často u moře či na moři. Ideálně si vydělat jakoukoliv brigádou v anglicky mluvící zemi. Přitom si zlepšit jazyk, nejlépe současně tam chodit na kurz angličtiny. Přírodovědu vystudovat potom kdekoliv a v seminárkách i diplomce se zaměřit na oceán. Pak se zapojit do nějakého výzkumného úkolu.

Některé biologické obory se dají studovat přímo v angličtině i v ČR. Vyučovací jazyk je angličtina, což by se mohlo hodit.

jind
hodnocení

0x

Hele čau, hoď mi sem ig nebo fb (tahle stránka se mi nezamlová), zajímaly by mě výsledky tvého výzkumu, jsem na tom dosti podobně jen o rok pozadu.

domc
hodnocení

0x
Ahooj, moje segra ma uplne stejny sen a momentalne resi uplne stejny problem. Pokud si nasla nejake reseni a nevadilo by ti trochu poradit napises mi prosim na d.adamcova95@gmail.com. Moc diky!

maja*
hodnocení

0x
Ahoj, akurát riešim to iste ako to dopadlo? Nejaké nové rady a možnosti?

vivi
hodnocení

0x
Ahoj mám stejný problém, jestli si našla řešení, napsala by jsi mi ho prosím na mail v.pagacova@email.cz
ahoj*

Na jaky romanticky film o mori jste se koukaly?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]