Nejste přihlášen/a.
Dobry den, je mi 18 let a jsem úspěšný řešitel fyzikálních olympiad a podle vsechno moje iq je v rozmezí 140-155.(Toto rozmezí ,protože jsem absolvoval více IQ testů) a chtěl bych se naučit hrat šachy, ale prohrávam i s lidma, který nejsou v logických věcech tak zběhlý.Proč to tak je? Předpoklad, že mám vysoké IQ nemusí znamenat, že budu dobře hrát šachy? A druha věc co mě mrzí je to, že mi moc nejde ani matematická olympiáda, proč? Ve fyzikálních soutěžích mi to jde velmi dobře, třeba i ve fykosu. Je možné, že by fyzika měla jinou logiku? Nebo můj zájem k fyzice je natolik velký, že mi připadá jednudušší? Od narození jsem disgrafik...
Děkuji
kdo chce dobře hrát šachy, ten potřebuje především cvik a paměť. Prohráváš, protože nemáš cvik a nemáš zapamatované základní finty a postupy. Mrkni se dolů na obrázek na jednu parádní fintu. Jmenuje se Severní gambit. Mezi kluky není příliš známá a kdo ji nezná, ten na ni skočí. Finta spočívá v tom, že bílý nastrkuje pěšáky, černý je bere a libuje si jak se mu krásně vyhrává, zatímco bílý vytahuje figury. No a v té pozici na obrázku už jistě rozpoznáš co těď přijde. Prudký útok bílého třemi figurami najednou do úplně nepřipravené obrany černého.
No a o testech IQ si myslím svoje. Dobře uspět v testu IQ neznamená nic víc, než že dokážeš dobře uspět v testu IQ.
Nemyslím si, že je dobře, posuzovat něčí nebo vlastní výsledky v nějaké činnosti jen na základě naměřené hodnoty IQ.
Obecně, měření inteligence je problematická záležitost, obzvláště, jestliže je výsledkem měření jedna číselná hodnota. Lidský mozek je velmi složitý orgán těla. V mozku je obrovské mnnožství nervových buněk a násobně větší množství spojení mezi těmito buňkami. Pokud jste dostatečně inteligentní a zamyslíte se nad tím, tak byste si měl uvědomit, že vyjádření míry "logičnosti myšlení" jednou číselnou hodnotou je dost neobjektivní. Jednou hodnotou lze objektivně vyjádřit např. délkové rozměry, hmotnost atd. Ale nelze jednou hodnotou objektivně vyjádřit "míru schopnosti logického myšlení".
Úspěch v nějaké činnosti je ovlivněn váce faktory. Jedním z faktorů je i motivace konkrétního člověka, učit se teorii. Např. právě úspěšné hraní šachů je závislé na znalosti teorie. Pokud někdo nehodlá "investovat" dostatek času do učení se teorie, tak nebude v šachové hře úspěšný, ani kdyby měl naměřeno IQ třeba přes 200 (je li to vůbec možné).
Neřeš to. Stejně to nevyřešíš. Soustřeď se na to, co tě baví a v čem jsi dobrý.
PS: Dobrým šachistou se nestaneš tím, že se naučíš tahy figurami. Musíš toho ještě hodně nastudovat a hodně sehrát, než se dostaneš na nějakou slušnou úroveň.
Při tvém IQ bys měl to, co jsem ti napsal, rychle a snadno pochopit.
V úspěšnosti na hře v šachy není tak důležité IQ - protože v historii šachů se vyskytla řada kvalitních,hráčů na mistrovské úrovni,kteří to s rozumem na běžné úrovni neměli až maximální.Mistr světa Fischer je toho zářným příkladem,.ve škole patřil vždy k problémovým žákům.Někdy se říkalo,že trpěl určitou nevýraznou formou autizmu.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.