Ahoj. Jsem už nějakým rokem zaměstnaný v práci, ale zajímalo by mě, jestli teoreticky jde na nějaké škole projít do druhého semestru nebo pololetí bez zkoušek. Třeba, že by dotyčný nezvládl minimální počet kreditů. Ať už je to vysoká, nebo voška, nebo jiná.Je to vůbec možné? Že prý to tak někdo praktikuje, ale nějak se mi to nezdá.
Ano. Na většině vysokých škol bývá kontrola studia až v září. Tedy za nesplněné studijní povinnosti v 1. ročníku se vyhazuje právě až v září ve 2.rocniku. Stačí splnit minimální počet kreditů, tj. obvykle 40 kreditů za rok a postup do druhého ročníku je jistý. Pak by vás vyhodili až na začátku 3. ročníku v září při kontrole studijních povinností. Někdo to takto dělá kvůli studijním výhodám. Je vhodné si uvědomit, že neúspěšne nedokončené studium je zdarma a odpočítává se od doby, kterou máte od státu zdarma pro studium VŠ. Příklad - bakaláře můžete dělat 5let (4 roky zdarma a pátý rok se platí školné). Pokud byste studovat 4 roky neúspěšně na různých VŠ, všechny doby neúspěšného studia se sčítají, pořád máte pouze 4 roky zdarma. Jakékoli další studium platíte vysoké školné, počítané za semestr. Doba studia zdarma se odpočítává po dnech. Na VOŠ nevím. Předpokládám, že to bude podobné. Studijní povinnosti se budou řešit až za celý "školní" rok, ale tam se údajně řeší mnohem více docházka. Informace o VOŠ mám jen z doslechu.
barel
Kdysi jsem právě studoval VŠ na VUT a tam požadovali minimálně 11 kreditů za první semestr, jinak nešlo pokračovat do zimního.Tak mě právě zajímalo, jak někdo může být student i při nesplnění kreditů v zimním semestru.
Máte asi chybu - nešlo pokračovat do letního (píšete nešlo pokračovat do zimního, což mi nedává smysl). Kontrola studia může být i v pololetí (tj. mezi zimním a letním semestrem). Každý obor může mít svoje podmínky. Nicméně na hodně VŠ se kontroluje až po celém akademickém roce - na začátku září. Je to různé. Neúspěšna doba bakalářského studia se vám odpočítává od 4 let zdarma (přibližně máte 3,5 roku na bakaláře zdarma).
barel
Pardon, moje chyba. Samozřejmě myšleno do letního.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.