Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní ulohy

Od: mi odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, chtěl jsem se jen zeptat, jak bych mel vypocitat slovni ulohy (reseni a vypocet):
1) úloha
Na nákladním autě byly naloženy dva typy sudů, větší o hmotnosti 50kg a mensi o hmotnosti 20kg.
Celkem bylo na nákladním autě naloženo 120 sudů a jejich hmotnost by byla dohromady 3.300kg
úkoly: Vypočtěte, kolik větších sudů bylo celkem naloženo na nákladním autě.
určete v kg součet hmotností všech menších sudů naložených na autě
2) úloha
Paní mlsná koupila v cukrárně právě 6 věnečků a 4 větrníky. Za celý nákup zaplatila 268Kč, za věnečky zaplatila dohromady o 20Kč více než větrníky
úkoly: O kolik Kč je drazsi jeden vetrnik než jeden věneček?
a, o 5 Kč b,o 6Kč. c, o 7 Kč. d, o 8 Kč. e, o jiny počet Kč
3)úloha
V každém sáčku je stejný počet bonbónů. Ve třetině sáčků jsou jen jahodové bonbóny. V každém ze zbylých 140 sáčků je třetina bonbonu, polovina citronovych a zbytek pomerancovych, Jahodových bonbonu je ve všech sáčcích dohromady 1 400.
úkoly: Určete celkový počet sáčků s bonbony.
Určete celkový počet pomerančových bonbonu ve všech sáčcích.
To je všechno, budu strasne moc rad za vasi rychlou odpoved! Doufám, ze to bude spravne, protoze si s tim vubec nevim rady a furt to zkousim a nejak to nejde. Byl bych nehorazne rad, kdyby ste mi napsal reseni a celkovy vypocet. Dekuju strasne moc a preju prijemny vecer. vas Mi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

Vy nechcete poradit ( zde je PORADNA.CZ), ale potřebujete někoho, kdo za vás RYCHLE udělá úkol a vy si jen příklady opíšete. Chápu to správně?

mi
hodnocení

Dělali jsme tohle zadaní už jednou ve skole a ja moc nedaval pozor a ted to potrebuju umet na pijimacky, takze si delam nejaky testy a potrebuju videt postup, jak se to pocita.

priklad11*
hodnocení

2x

Jak se to počítá. Jednoduše. Sestavit rovnici a vypočítat neznámou.

mi
hodnocení

Jste poradna, máte mi poradit. Tak co kdyby ste mi poradili nejakou stranku, kam se jit zeptat. Dekuju
priklad11*

To se snad učí v páté třídě

x+y=120

50x+20y=3300

A na jaké přijímačky. Kdyby snad náhodou to byly úlohy pro příjem na Střední školu a žák si s těmito příklady neporadí, tak na Střední škole nemá co dělat.

hodnocení

0x

Zdravím. Souhlasím s dnes dopoledne zveřejněnou soustavou lineárních rovnic o dvou neznámých, která se týká první úlohy - její správné vyřešení přinese výsledky, ze kterých lze snadno zjistit požadované údaje. Jen pro upřesnění: Nabídnuté řešení první slovní úlohy (pomocí soustavy rovnic) není učivo páté třídy (jak zde zaznělo), ale devátého ročníku... Řešení druhé úlohy (třeba pomocí jedné lineární rovnice) : cena 1 větrníku...x , cena čtyř větrníků...4x , cena věnečků...4x+20 , z toho rovnice: 4x+4x+20=268 , z vypočteného x (cena větrníku) jistě není problém zjistit cenu věnečku a i toho rozdílu v jejich ceně... K třetí úloze: V textu je řeč o třetině sáčků a že zbylých je 140. Z toho plyne, že zbylých 140 jsou dvě třetiny celkového poču, takže sáčků celkem je 210. Ovšem té větě : "V každém ze zbylých 140 sáčků je třetina bonbonu, polovina citronovych a zbytek pomerancovych," nerozumím - jako by tam něco vypadlo...

(Že by slůvko "jahodových"?)

hodnocení

0x

1)

počet menších sudů ... x

počet větších sudů ... 120 - x

Hmotnost menších sudů ... 20 x

Hmotnost větších sudů ... 50 krát (120 - x)

20 x + 50 krát (120 - x) = 3300

20 x + 6000 - 50 x = 3300

2700 = 30 x

x = 90

Menších sudů bylo 90. Větších sudů bylo 30.

Hmotnost menších sudů byla 1800 kg

hodnocení

0x

Př. 2)

cena šesti věnečků ... x

cena čtyř větrníků .. x - 20

x + x - 20 = 268

2x = 288

x = 144

Za věnečky zaplatila 144 Kč.

144 děleno 6 je 24

124 děleno 4 je 31

Větrník je o 7 Kč dražší než věneček

-------------------------------------------------------

Př. 3)

140 sáčků jsou 2/3 z celkového počtu sáčků

140 děleno 2 je 70

70 krát 3 je 210

Celkem je 210 sáčků.

Počet bonbónů v jednom sáčku je x

Celkem bonbónů je 2100 x

70x + 140/3 x = 1400

210 x + 140 x = 4200

350 x = 4200

x = 12

V jednom sáčku je 12 bonbónů

Ve 140 sáčcích je 1680 bonbónů.

1 - 1/3 - 1/2 = 6/6 - 2/6 - 3/6 = 1/6

1/6 krát 1680 = 280

Celkem je v sáčcích 280 pomerančových bonbónů.

Zdravím. V šesté řádce zápisu řešení třetího př. bych u 2100x ubral jednu nulu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]