Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do Tábora nebo na tábor?

Od: marekh odpovědí: 19 změna:

Ahoj, jsem přímo alergický, když kolegyně říká, že děti jedou do tábora (myslí tím dětský tábor). Já jí tvrdím, že děti jedou na tábor - né do tábora. Dle mě, když se řekně - děti jedou do tábora, znamená to že jedou do města Tábor... Prosím rozsuďte nás.

Děkuji moc, Marek H.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Obojí je správné. Jazykoví puristi můžou rozlišovat, že jede na tábor jako na nějakou akci nebo do tábora jako do nějakého prostoru.

liska5

*palec* Jasně, lze užít obě varianty.

jaj*
hodnocení

5x
Jedou na tábor, pak tam jdou na výlet a pak jdou zpět do tábora, a do Tábora jako do města.

figurek*
hodnocení

3x

Vsetíňáci nejezdí do Vsetína, ale na Vsetín. Chachaři z Beskyd nejezdí do Orlové, ale na Orlovou atd.

Berte jako fakt, že někdo pochází odjinud a proto mluví trochu jinak.

hodnocení

3x

Nebuďte alergický. Posílat děti do tábora je sice méně rozšířené, ale srozumitelné. A všimněte si, že když se jedná o ozdravovnu nebo lázně, volíme předložku do. Do ozdravovny, do lázní. A přitom se jedná o velmi podobné pobyty.

asd1
hodnocení

2x

Do tábora i na tábor je správně. Do města Tábor = do Tábora s velkým T, tam je to do Tábora = jet do města; na Tábor spíš ve smyslu jet směrem na Tábor..

Mluveně je lepší na tábor, jasně se tím odliší tábor od Tábora (napsané to je dané velkým/ malým písmenem)

hodnocení

2x

Obojí je možné. Nedávno to řešila paní? z ústavu jazyka českého v televizi.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, je to stejné "ustálené slovní spojení", jako na Slovensko nebo do Slovenska (i zde je obojí správně, ale více je zažité / ustálené ono na Slovensko). Takže, na (dětský) tábor i do (dětského) tábora je správně. Zdravím!

Tahá mě za uši, když v televizi redaktor říká: stalo se to NA PRAZE 4. Proč ne v Praze? Stejně, jako se neříká: stalo se to na Pardubicích, na Olomouci, na Brně...*tyty*

Další zvláštností mi připadají názvy měst a vesnic, končící na -ce. Proč je třeba TA Hostivice a ne TY Hostivice? Stejně jako není TA Pardubice, TA Boskovice... Třeba v názvu Mladá Vožice je už tím ženským tvarem přídavného jména jasné, že to bude TA Vožice. Ale kde přídavné jméno není, jak poznat, zda je třeba ta Církvice nebo ty Církvice? Jaga.

id

Zrovna včera na ČT l v počasí hlásí - Na Prahu přijde déšť ... do Brna až v podvečer.

Proč to není stejné - na Prahu - na Brno nebo do Prahy a do Brna ?

@babajaga Samozřejmě, že na Praze 4 nebo na Praze 9, stejně jako na Moravě, a ne v Moravě...

berger*
hodnocení

0x

*smich*,a jak by se Vám líbilo,že já zamlada chodil do doktora,do holiča...?*smich2*

To pod Orlickými horami se chodí k holičoj, k doktoroj...inu, jiný kraj, jiný mrav...:-D

U nás du dochtoroj ..

To se mi líbí u kolegyně, která je právě zpod Orl.hor. Dala sem to Adamoj, řekla sem to Petroj. Jinak bych ale nepoznal z její řeči, odkud je, jen tohle ji "prozradí".

Adame, pokaždé, když jsem tam na návštěve, splehlivě mě rozchechtá: Dones to psoj! Jaga.

hodnocení

0x

Do tábora, ač to sám neříkám, chápu a toleruji. Ale dosti mi vadí spojení "jdu na bazén", o nemž se tady už taky diskutovalo. Líbí se mi naše středočeské "du doktorovi", jsem rád, že se krajové rozdíly ještě někdy rozlišují.

hodnocení

0x

Já zase nechápu, když se říká např. " otcovo lžíce, matčino talíř " apod. Kolikrát si všimnu i v televizi,že někdo tak mluví. Paní z Prahy zase protahuje slova a to jsem si všimla víckrát. U nás se říká " na tábor" jako děti že jedou, ale do města Tábora.

krtek6
hodnocení

0x

tohle bych asi neřešil...i když sám osobně říkám, že jedu na tábor...mě spíš víc irituje slovní spojení "příměstský tábor"...to kdo vymyslel..bych ho zastřelil*smich* ...to nemá s táborem co společného...to je prostě hromadný baby sitting

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]