Nejste přihlášen/a.
Nejsem již školák, ale kde zjistím odpověd na otázku "Proč nešel E. Beneš do války okamžitě? Přečetl jsem pět článku a není mi jasné v jaký moment /na jakou část bych se měl zaměřit. Děkuji.
Jako proti wehrmachtu? A okamžitě kdy? Před Mnichovem, nebo po něm?
Ono je celkem jasné, že i před Mnichovem bychom neměli prakticky šanci na výraznější úspěch, šlo by bezesporu o sbevražedný boj, protože opevnění ještě nebylo dobudováno, letectvo se přezbrojovalo a mělo ještě dvouplošníky, tanky jsme měli jen lehké. O počtech vojsk ani nemluvě, nehledě k tomu, že Němci už měli natrénováno ze Španělska.
No a po Mnichovu - to už bylo úplně o ničem, přišli jsme o pohraničí, opevnění, zůstalo jen torzo republiky, spojenci se na nás vys*ali.
Zaměř se na Mnichovskou dohodu, o co v ní vlastně šlo. Tehdejší evropské mocnosti se dohodly, že podle mezinárodních smluv mají sudetští němci právo na sebeurčení, Sudety budou považované za německé území a prostě budou Německo. Československo tak přesně podle tehdejšího výkladu mezinárodních dohod přišlo o celé pohraničí.
Beneš neposlal armádu do války, protože ani nemohl. Francie, náš hlavní spojenec, vypověděla spojeneckou smlouvu a bylo jasné, že pohraničí neudržíme. Beneš nebyl voják, ale diplomat. Co mohl dělat? Celou Mnichovskou dohodu považoval za zradu a svoji těžkou porážku. Abdikoval a zmizel do exilu.
Tak on je to všechno takové divné.
Před Mnichovem byla československá armáda zmobilizovaná a teoreticky tu byla možnost, mobilizaci neodvolat, prostě Mnichov neakceptovat a postavit se Němcům. Samozřejmě sami, nějaká pomocná síla by se čekat nedala. Kdo jsem já, abych hodnotil šance v takovém případě? Ale Beneš je zřejmě vyhodnotil jako nulové a odmítl poslat československou armánu na jatka. Jestli měl pravdu nebo prostě zbaběle se vzdal? Historie není experimentální věta, kde lze pokusně oprubovat obě možnosti.
II.světová válka je až POVÁLEČNÉ OZNAČENÍ globálního vojenského konfliktu mezi mnoha státy světa v období od 1.září 1939 do 2.září 1945. Před 1.zářím 1939 nikdo nevěděl, že nějaký vojenský konflikt mezi mnoha státy bude, které státy si kdy budou vyhlašovat války nebo se přepadat i bez vyhlášení válek a že se tomu období bude po roce 1945 říkat II.světová válka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.