Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechce se učit

Od: baba* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, máme problém. Kluk (8 let) udělá doma veškerou práci, se vším pomůže bez problémů. I na dvoře, i na zahradě. Absolutně žádný problém s prací. Je dost kreativní. V hlavě má pořád vymýšlení něčeho. A to je hlavně ve škole. Nechce se mu učit, sedí, hledí a fantazíruje. Učitelka si s ním neví rady a bere ho jako líného. On říká, že ho nebaví opakování pořád dokola stejných věcí, chce jít dál... ubíjí ho to. Nemůže se rozvíjet. Nemohu mu vysvětlit, že škola je důležitá - pro něj ne. Mám ho v pěstounské péči už od narození, jeho rodiče znám dobře, matce se nechce starat a otec je bůhví kde. Kluk si na ně ani nevzpomene. Říká, že je u mě rád, má tu vše, nechtěl by jít jinam. Výletujeme, sportujeme, smějeme se, máme tu i bazén, kluk má svůj počítač a hlavně hru Minecraft, lego, tvořivé věci, keramiku. Všechno ho baví, jen škola je nuuuuddddaaaa. A dělat nebude a nebude. Lektorka říkala, že utíká ve škole do svého světa. To jako PŘED školou utíká? Ale já ho tu taky učím a zvládáme to v pohodě. Tak co s tím?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Obraťte se na dětského psychologa. Ten pomůže najít příčinu problému a poradí i jak s klučinou "pracovat". Bude to chtít zřejmě jiný přístup, pod dohledem odborníka.

doplněno 09.07.20 23:19:

Dítě potřebuje být v kolektivu. Pak by se druhých stranilo a bálo se začlenit. Zkuste toho psychologa. Bude potřeba dítě motivovat, vysvětlovat mu, že není důležité být nejlepší, ale snažit se. A hlavně mu vysvětlit, aby se měl rád a snažil se osvojit si své povinnosti atd...Je to na delší dobu, ale určitě by měl s klučinou začít pracovat odborník. To je alespoň můj názor. Jak se zařídíte Vy, je už jen na Vás.

doplněno 09.07.20 23:43:

Právě ten odborník by měl zjistit, jestli klučina netrpí poruchou pozornosti, soustředění. Pak by mohlo být řešením přendat ho do speciální třídy. Kde je menší kolektiv dětí, jsou na tom podobně a učitelky k nim mají jiný přístup sohledem na jejich potíže. V normální třídě se třeba jen trápí a nemůže za to. Např. děti s ADHD to mají podobně a potřebují jiný přístup. Spoustu trpělivosti, neustále je motivovat, vysvětlovat, dělat mezi činostmi přestávky atd. Mnohdy to chce i rodinné terapie, aby se i rodiče naučili s takovým děckem zacházet a pracovat.

baba*
hodnocení

Už mi radili, i učitelka, abych ho učila tedy doma, ale zústali bychom tu sami, byl by bez kamarádů a mě se do toho tedy taky moc nechce. On by chtěl být nejlepší, ale není a tak (podle něj) nemá cenu něco dělat.

baba*
hodnocení

Na psychovyšetření jsme už, z popudu učitelky, byli. Zjistili, že ho všechno rozptyluje - sedí u okna a každá mucha je zajímavá, kočka projde, vítr fouká, někdo ve třídě promluví...ten kluk slyší každý prd. Všechno rozvíří jeho fantazii. Doma ho uzemním - máš úkol, tak ho udělej, ale učitelka ve škole ho nemůže a ani nechce pořád hlídat. Bylo mi řečeno, že právě ta škola a učitelka, která ho nějak nemotivuje, je ten problém. Prý zkusit vyměnit školu, ale tam by to přece bylo stejné. Učit se musí všude. Chtěla jsme právě nějaké rady jak ho motivovat doma, bez násilí, abych nemusela do té poradny, ale asi mi tu taky neporadíte nic jiného...asi to nejde.

baba*
hodnocení

Taky jsem mu říkala, že škola nejsou závody, ale nějak se to míjí účinkem.

10.07.20 10:09

*palec2*

hodnocení

1x

Každý nebude kandidát věd či sedět v kanclu, jak je dneska žádané. Stále víc nám chybí dobří řemeslníci. Zkuste sehnat opravdu pořádného zedníka, instalatéra, malíře, obkladače...a další profese. Když se kluk neučí, nepůjde holt do škol, vyučí se a bude se živit rukama. Píšete, že doma dokáže udělat veškerou práci, tedy je zřejmě manuálně zručný. A fyzická práce mu bude radostí, tím spíš, když si při ní dobře vydělá.

Horší je takový případ, kdy kluk byl ve škole hloupý jako necky, ovšem nepřilnul nikdy ani k práci. Takový mouchy snězte si mě. S odřenými zády se vyučil, teď ve 20 letech sedí v mamahotelu a vyjídá rodiče. /znám ze svého okolí/. Tak tohle, prosím, ne. Jaga.

Nestačí jen dřít jako řemeslník. Musí mít i obchodního ducha, aby ho to uživilo a byl šťastný. Jako řemeslník pod větší firmou si nevydělá nic.

baba*
hodnocení

Na nějaké školy nemáme ani pomyšlení. Máme v plánu, že se vyučí truhlářem - to ho baví. Zručný je dost.

hodnocení

0x

A jaké má výsledky? Není to tak, že je pro něj škola lehká? Nechcete ho zaměstnat těžším učivem? Třeba by se "vyblbnul" s tím a pak by pochopil, že ve škole má dělat to, co má. Nedává pozor, ale opravdu to pak neumí? Když má dělat diktát, nějaké cvičení, udělá to a správně?

baba*
hodnocení

No, jako pěstoun máme školení a tam, podle lektorky, asi vyzkouším, že s ním budu dělat všechno já. Má problém i s autoritami. Poslechne jen mě. Do jeho 3 let tu totiž dost vyváděli jeho rodiče a on, už od narození, bere jen mě. Ovšem s tou školou si nevím rady. Vyzkouším to dělání s ním. Je fakt, že doma školu umí, ale ve třídě to pak prostě "neprodá".

baba*
hodnocení

Prý se mu škola nejlíp dělá doma. Nikdo a nic ho neruší. Ale chodíme i do plavání. Brala jsem ho do šaten žen, jenže už je dost velký, tak jsem řekla, že už by to mohl zvládat sám u mužů. Jeho odpověď po několika dnech byla, že chodit do plavání už nechce, protože by se musel převlíkat. V tomto případě zase já sedím a čumím :o/

baba*
hodnocení

Abych nezapomněla - děkuji všem, co mi tu napsali svůj názor.

Tak se s ním učte hlavně Vy doma a tu nepozornost ve škole dál řešte s výchovnou poradkyní a zjistěte, jestli nemá poruchu pozornosti. Možná by stálo za to zvlážit domácí vyučování.

A k tomu plavání - zas tak velký na to, aby s Vámi nemohl do šaten není, berte si ho pořád sebou. Je škoda, abyste přestali.

baba*
hodnocení

Ne, plavat nepřestane - je to jediný sport, který ho zatím baví a jde mu to. Ok, budu si ho tedy ještě brát s sebou do šaten. Jak tak nad klukem pořád přemýšlím, asi si prostě jen není dostatečně jistý sám sebou. Ale přitom mu pořád říkám, že mu práce i učení jde moc dobře...asi to bude ještě běh na dlouhou trať. Bude to prostě moje Prcina ještě nějakou dobu :o))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]