Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paní bytná

Od: mazu odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
můj soused často používá slova moje paní bytná. Moc jsem o tom nepřemýšlel, ale má nějaký význam tato slova nebo je to jen hra se slovy? Znamená to něco víc?

děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Paní bytná /odvozeno od slovy "byt"/ je žena, která někomu pronajímá byt, garsonku...Prostě ten byt vlastní, někomu ho pronajme, může se jí říkat pronajímatelka, ale krátce i paní bytná.

Někdo říká bytná manželce. Ale to se mi nelíbí. Dotyčný jakoby dával najevo, že ho s tou manželkou nic jiného nepojí, jenom bydlení. Je to stejně nehezké, jako když žena řekne "můj starej". Myslím, že mezi manželi je společného víc, než jen to bydlení, proto říkat své ženě "bytná" mi připadá nevhodné. Jaga.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, znamená to, že soused mluví o pronajímatelce nebo majitelce nemovitosti, kterou on užívá (dlouhodobě nebo třeba jen jako letní byt / rekreace). Zdravím!

doplněno 07.07.20 11:40:

Rubrika Škola - zde by měl být vysvětlen skutečný význam onoho pojmu. Pokud by mělo jít o označení manželky, tak to bude krajové (v Praze nebo Polabí se to nepoužívá, resp. nikdy jsem to od nikoho neslyšel). U nás se říká manželce "stará" nebo "ta paní co u ní bydlím" případně "ta paní co ji vodím ven" .

hodnocení

4x

Zdravíčko.
Jak zde již zaznělo od kolegy viz výše, může to být bytná jako taková, tzn., pronajímatelka.
Ovšem, může to být bytná, coby jeho manželka. To se říkává jako nadsázka :-D
Přikláním se k té druhé variantě.

Souhlas;) U nás se to také hojně používá jako označení pro manželku.

hodnocení

3x

Paní bytná (paní domácí) vlastní byt a já jsem u ní "na bytě" (termín, který se dnes už moc nepoužívá) tedy v nájmu, či ještě spíš v podnájmu. To je původní význam slova. Za bytnou lze taky označit majitelku penzionu, či správcovou v ubytovně. Bytná, coby manželka je až přenesený a lehce povýšenecký význam a se skutečnou bytnou nemá nic společného.

hodnocení

2x

To je ta paní, co u ni bydlí. Jinak řečeno: manželka.

To bych asi takhle nebral. Jistě, mohl by to někdo v tomto smyslu použít, ale bylo by to spíš jako osobní žert, v přeneseném významu: (Co¨třeba "bydlím u své kočky"?

nekdo*
hodnocení

2x

Dobrý den, moje kolegyně u přítele, který s ní bydlí v jejím bytě v Kolíně, říká "pan domácí". Vůbec se mi to nelíbí.

hodnocení

2x

Záleží v jaké souvislosti se toto používá.

Buď je to humorně paní co u ní bydlím, nebo paní, která pronajímá byt.

hodnocení

1x

Podnájemník má paní bytnou, majitelku bytu, která mu bydlení pronajímá. Muž, který dřívě používal slova "moje stará", dost pohrdavě, se o své ženě vyjadřuje jako o bytné, která ho nechává bydlet.

figurek*
hodnocení

0x

Jistěže je to hra se slovy. Můj bratr občas používá slova ta paní co s ní bydlím, čímž myslí svoji ženu.

Nebydlí váš soused v bytě, který patří jeho ženě či družce? Té paní, co u ní bydlí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]