Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je šolich - šolíchat?

Od: lelik odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,
co je šolich a šolíchání?

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Pro termín "šolich" znám dva významy... buď se jedná o kšeft (melouch) nebo dobře placenou práci ve (při) které se člověk nenadře.

Pro termín "šolíchat" pak jen jeden... ve smyslu, flákat, flinkat, nedělat dobře práci. Práci jen předvádět.

hodnocení

6x

Slovník nespisovné češtiny uvádí pro šolíchat ještě jednu možnost. Hladit. Miminku se šolíchá bříško, aby rychleji usnulo. Má to k pracovnímu šolíchu hodně blízko. Šolích - práce je vlastně také takové jemné činění, bez velké námahy, bez velkého ušpinění. A napadá mě, jestli zde není i nějaká souvislost se slovem šolna - pánský oblek. Protože práce v šolně bývá často "dobrej šolích".

Přesně tak. Šolíchat je nářečně lechtat a přeneseně práce která se jen tak lechtá a pořádně se za ní nevezme.

hodnocení

4x
Šolichat se u nás používá jako dělat něco nepořádné, nedobře, nepřesně, lajdácky.

hodnocení

4x
Kdysi jsem seděl s kámoškou na její zahradě a ona rekla: zajdo, šolíchej mě na zádech :-D
Chtěla poškrábat, možná i déle, ale její přítel něco zrovna kutil pod autem, tak z toho nic nebylo...

hodnocení

3x

Šolich = práce-zašívárna
Šolíchat = např. něco jen tak zalátat, aby se neřeklo

hodnocení

2x

Šolich je v podstatě kšeft a šolichat si odvodíme už lehce.

hodnocení

1x

Dobrý den. Šolich – melouch, vedlejšák. Šolichat – něco kutit, dělat ( ale ne moc poctivě a pořádně).

hodnocení

1x

U nás v práci je šolich lehká práce, kterou udělám v pohodě a bez námahy.

sam*
hodnocení

1x
Čtu knihu od Karolíny Světlé a ta použila slovo "colich" ve smyslu úkol. (Nikdo si nešel lehnout, dokud neodvedl svůj "colich".) I ona dala slovo do uvozovek, což chápu tak, že toto slovo vždy patřilo do hantýrky určité skupiny.

hodnocení

0x
U nás se také šolich používá pro melouch,práci při které se nenadřeme,pro laskání,hlazení a také pro sex *smich* Takže já jdu šolíchat a když k tomu nedodám nic víc, tak nikdo neví,co jdu vlastně dělat *smich*

liska5
hodnocení

0x

Znám to v takovéhle souvislosti:

Já to měla na papírku napsaný, jenže on uklízel a někam mi to zašolíchal.

liska5

A po takové práci mám rukávy ošolíchaný...

jofa*
hodnocení

0x

U nás doma vždy, rovněž v práci, jednoznačně platilo a to ve smyslu pracovním. "Ty se s tím šolicháš - ty se s tím se..š a hned každý věděl, že už by toho měl brzy nechat a jít dělat něco pořádného. Jiný význam tomu nikdo co znám nepřikládal. Každý věděl o co jde. Bylo to takové slušné varování.

doplněno 24.06.20 09:12:

Zkuste někde říct nějakému poracovníkovi , že se stím šolichá. Známý možná odpoví něco ve stylu" To víš práci si musíš šetřit". U druhého se připravte na útěk. Vyzkoušejte si to a potom napište.

hodnocení

0x

Někteří lidi asi používají taky výraz : něco zašolichat

Tedy smyslem toho pojmu je to, že když někdo něco zašolichá, tak udělá nějakou práci, kterou odflákne, ale "opticky" to vypadá tak, že práce je provedena v pořádku

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]