Slovník nespisovné češtiny uvádí pro šolíchat ještě jednu možnost. Hladit. Miminku se šolíchá bříško, aby rychleji usnulo. Má to k pracovnímu šolíchu hodně blízko. Šolích - práce je vlastně také takové jemné činění, bez velké námahy, bez velkého ušpinění. A napadá mě, jestli zde není i nějaká souvislost se slovem šolna - pánský oblek. Protože práce v šolně bývá často "dobrej šolích".
Kdysi jsem seděl s kámoškou na její zahradě a ona rekla: zajdo, šolíchej mě na zádech Chtěla poškrábat, možná i déle, ale její přítel něco zrovna kutil pod autem, tak z toho nic nebylo...
Čtu knihu od Karolíny Světlé a ta použila slovo "colich" ve smyslu úkol. (Nikdo si nešel lehnout, dokud neodvedl svůj "colich".) I ona dala slovo do uvozovek, což chápu tak, že toto slovo vždy patřilo do hantýrky určité skupiny.
U nás se také šolich používá pro melouch,práci při které se nenadřeme,pro laskání,hlazení a také pro sex Takže já jdu šolíchat a když k tomu nedodám nic víc, tak nikdo neví,co jdu vlastně dělat
U nás doma vždy, rovněž v práci, jednoznačně platilo a to ve smyslu pracovním. "Ty se s tím šolicháš - ty se s tím se..š a hned každý věděl, že už by toho měl brzy nechat a jít dělat něco pořádného. Jiný význam tomu nikdo co znám nepřikládal. Každý věděl o co jde. Bylo to takové slušné varování.
doplněno 24.06.20 09:12:
Zkuste někde říct nějakému poracovníkovi , že se stím šolichá. Známý možná odpoví něco ve stylu" To víš práci si musíš šetřit". U druhého se připravte na útěk. Vyzkoušejte si to a potom napište.
Někteří lidi asi používají taky výraz : něco zašolichat
Tedy smyslem toho pojmu je to, že když někdo něco zašolichá, tak udělá nějakou práci, kterou odflákne, ale "opticky" to vypadá tak, že práce je provedena v pořádku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.