Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je opravdu povinné chodit do školy?

Od: filip* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

jsem ve třetím ročníku střední školy v oboru operátor silniční dopravy. Dnes mi mistr vyhrožoval, že pokud neodchodím do konce týdne praxe, budu je dodělávat o prázdninách, a když ani to ne, tak budu muset zopakovat ročník. Naše praxe mimochodem nesouvisí s našim oborem. Jen zametáme nebo něco myjeme, to máme po chvíli hotovo a pak zbylé 4-5 hodin jen sedíme, nikdo si nás nevšímá a v 1 jdeme domů. Škola se vždy domluví s nějakými firmami a určí kdo kam půjde. Cesta na praxe mi zabere 2 hodiny a zpáky taktéž, ještě k tomu autobusem. Do firmy chodí každou chvíli nějaký zákazník. Přijde mi zbytečné podstupovat riziko covidu kvůli tomuto. Kdyby to souviselo s oborem, a naučilo mě to, tak to ještě pochopím. Jak to tedy je? Opravdu je možné abych propadl, když vynechám pár dní školy? Každý učitěl mi řekl něco jiného, nějak se v tom ztrácím.. Prosím od odpověd:/..

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Praxi odchodit musíš - máš daný počet dní. Často se stává, že tam neděláš to, co přímo souvisí s oborem.

filip*
hodnocení

V této škole nikoliv. Mistr si vybírá firmy podle toho koho zná a s kým si může dát kafe. Ale děkuji za odpověď:)

Jak to myslíš, že nikoliv? Neříkám, že firmy nesouvisí s oborem, jen že tam ne vždy děláš to, co je v oboru, ale nějaké "pomocné práce".

figurek*
hodnocení

7x

co je toto za dotaz? Opakování ročníku je ztráta celého jednoho roku a za neomluvené absence tě taky můžou vyhodit. Pak nebudeš mít nic, jako bys na střední vůbec nechodil.

Nevymlouvej se na covid a funguj. Až budeš chodit do práce, bude hůř.

hodnocení

6x

Střední škola povinná není. Chodit tam nemusíte. Tak ji nedoděláte, no a co ..

hodnocení

2x

Jasně, že je povinné chodit do školy. Co Vám připadá zbytečné, jiní hodnotí jako důležité.

Opravdu je možné abych propadl, když vynechám pár dní školy
Určitě nikoliv.

Každý učitěl mi řekl něco jiného, nějak se v tom ztrácím***Tak se zeptejte pana učitele.

hodnocení

2x

@filip - pokud neodchodím do konce týdne praxe, budu je dodělávat o prázdninách, a když ani to ne, tak budu muset zopakovat ročník
Povinnou praxi můžete vykonávat i o prázdninách

z. č. 561/2004 Sb. školský zákon

§ 65

(1) Vzdělávání ve střední škole se člení na teoretické a praktické vyučování a výchovu mimo vyučování, praktické vyučování se člení na odborný výcvik, cvičení, učební praxi a odbornou nebo uměleckou praxi a sportovní přípravu, a to podle jednotlivých oborů vzdělání. Odborná nebo umělecká praxe a sportovní příprava může být uskutečňována i v období školních prázdnin po dobu stanovenou rámcovým vzdělávacím programem.

A abyste se nedivil - "Opravdu je možné abych propadl, když vynechám pár dní školy?"
Také vám může být studium ukončeno

§ 66

(7) Ředitel školy může žákovi, který splnil povinnou školní docházku a který na konci druhého pololetí neprospěl nebo nemohl být hodnocen, povolit opakování ročníku po posouzení jeho dosavadních studijních výsledků a důvodů uvedených v žádosti; žák, který plní povinnou školní docházku, v těchto případech opakuje ročník vždy.

hodnocení

0x

Znám dobře provoz v kuchyni,tam učni dělali stejné práce jako kuchařky - tj. mimo vaření úklid, mytí nádobí, servírování obědů, když končili ročník praxe, mohli by klidně vařit v restauraci jako právoplatní kuchaři. Však taky mnoho učňů chtělo právě do této restaurace na praxi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]