Nejste přihlášen/a.
Mohl by mi někdo vysvětlit, jak počítat s integrály?
To je trochu moc obecný dotaz; mohl byste ho trochu zúžit? Něco dohromady dáme, ale já vlastně nevím ani, jestli vám jde o určitý či neurčitý integrál, či postupy výpočtu. I když určitý a neurčitý integrál jsou sice dva jinak definované pojmy, ale počítají se silně podobně. Aspoň jednu poznámku: určitý inegrál můžeme (nejčastěji) počítat tak, že vypočteme neurčitý a dosadíme meze.
Jde mi o určitý intergrál, a o obecný postup.Máme pana profesora co si čmárá na tabuli nic moc nevysvětlí tak bych to chtěl pochopit.
Tak k večeru, teď odcházím.
doplněno 17.10.10 19:14:Tak se na ten určitý integrál mrknem. Vyjdu z toho, že o neurčitý integrál čili primitivní funkci vám nejde a že ho umíte. Pak je základní, obecný postup pro výpočet určitého integrálu (integrálu v mezích od a do b ) jednoduchý - využijeme Leibnizova . Newtonova vzorce, který říká, že integrál v těchto mezích vypočteme tak, že do primitivní funkce dosadíme horní mez a od výsledku odečteme totéž po dosazení dolní meze. Se vzorečky je v tomto jednoduchém editoru potíž, tak si pomohu tak, že místo integrálu (místo té "fajfky") budu psát S a místo určitého integrálu od a do b napíšu S(a,b); není to moc hezké, ale nic lepšího mne nenapadá. Takže
L.N vzorec: S(a,b) f(x) dx = F(b) = F(a), kde F je primitivní k f: F(x) = S f(t) dt (+C) , resp. f(x) = F(x) na intervalu, přes který integrujeme.
To +C do závorky tam píšu proto, že, jak víš, integrál (primitivní funkce) je určen jednoznačně až na konstantu; ale při L.-N. vzorci na té konstantě nezáleží, protože při tom odčítání se stejně zruší. Například:
S x^3 dx = ¼ x ^4+ C
S(3;4) x^3 dx = 4^4 + C - 3^4 - C = 256 - 81 = 175 (tu konstantu C jsem napsal výjimečně pro úplnost, jinak se nepíše, když se stejně zruší, a ani já ji psát nebudu. )
další příklad:
S sin x dx = cos x, S(0, Pí) sin x dx = cos (Pí) - cos 0 = -2
S(Pí, 0) = cos 0 = cos (Pí) = 2
(Pí je samozřejmě Ludolfovo číslo, a ten poslední příklad uvádím proto, abych ukázal, že horní mez nemusí být větší než ta dolní; když budou uspořádány " obráceně", tak určitý integrál v těchto mezích definujeme jako integrál )ve "správně" uspořádaných mezích, ale s opačným znaménkem).
Tohle je ten základ. Jen je třeba vědět, že aby to byla pravda, musí být primitivní funkce definována na celém intervalu mezi oběma mezemi (prakticky budeme chtít, aby funkce f byla na tom intervalu spojitá). Na příklad S(1/x) dx = ln |x| , určitý integrál od -1 do 1 neexistuje, ale kdybyste ukvapeně dosadil do Newtonova -Leibnizova vzorce, vyšla by vám nula.
Další, co bychom mohli k tématu ještě říci: mohli bychom se zabývat nevlastními integrály (mluvili jste o nich?), mohli bychom formulovat substituční větu a větu o integraci per partes přímo pro určité integrály (uvedený zde výpočet by vyžadoval použít je pro neurčitý integrál a pak použít L-N vzorec, kdežto přímé použití může někdy zjednodušit výpočet), případně si ukázat nějaké speciální triky pro zvláštní případy, atd. Ale to jenom kdybyste měl zájem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.