V běžné mluvě...blesk je elektrický výboj, doprovázený světelným zábleskem, hrom je zvukový doprovod blekového výboje..psal jsem dlouho, jsem až "druhý"
Ale co když slyším, že udeřil blesk, ale neviděl jsem ho?
jofa*
Tak asi měl na mysli, že slýší hrom a blesk neviděl. Tady v Podkrkonoší v kopcích je normální a časté, že nejsou vidět blesky ani náznakem v dáli a následné hřmění přjde.
Nejdřív uvidíš záblesk, pak teprv zahřmí. Jenom když je to hned vedle Tebe, je blesk a hrom naráz. Ale čím dál je bouřka, tím větší je časová mezera mezi bleskem a hromem. Jak zableskne, počítej vteřiny. Když napočítáš po blýsknutí do tří a zahřmí, tak blesk praštil kilometr od Tebe, Jakmile po záblesku zahřmělo, až když jsi napočítal do šesti, tak udeřilo 2 km od Tebe. Jestli napočítáš od blesku po zahřmění 9 vteřin, tak bouřka je 3 km od Tebe...
Časteji se říká hromosvod, protože je to vžitý termín, ale i jsem často slyšela bleskosvod. Můžete si vybrat, bude v každém případě jasné, co máte na mysli.
liska5
To je asi z dob, kdy se hromosvod zaváděl a do té doby jedinou ochranou před bouřkou bylo zapalování hromničních svíček.
Blesk i hrom lze docela dobře využít k určení,jak daleko jsou bouřky od nás.Protože víme,že zvuk se šíří ve vzduchu rychlostí 330 km/sec,ale světelný výboj vidíme téměř ihned,pak stačí po spatření blesku v dáli počítat vteřiny,každé tři znamenají jeden km Když se rozdíl mezi bleskem a hromem až nepříjemně zkrátí,honem pod střechu!
JABRAKA
edudant
Dovolím si malou opravu. Zvuk se šíří rychlostí cca. 330 m/s, nikoli km/s. Ale to Jabraka ví, jen se upsal.
jabraka*
Nejdřív jsem napsal Km/hod.Praštilo mě to do hlavy tak jsem hned opravil ---za sec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.