Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se udělat si maturitu, když bych šla na obor ošetřovatel?

Od: barbora* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, si dodělat maturitu, když bych šla na obor ošetřovatel. Podávala jsem si přihlášku na Zdravku - obor praktická sestra, přijímačky jsem zvládla a splnila určené kritéria, ale bohužel mě nepřijmuli kvůli velkému počtu žáků. Jako druhý obor mám baristu, kde se stalo úplně to samé, ale o tento obor jsem tak velký zájem neměla. Mým snem vždy bylo studovat medicínu a jediný obor, kde by bylo možné nastoupit je ošetřovatel a do toho se mi moc nechce. Chtěla jsem později být sestra v dětském oddělení a nevím, zda by si šlo pak udělat maturitu a následně nástavbu, když bych šla na ošetřovatele, jelikož je to 3 letý obor. Jsem teď opravdu zoufalá, protože nechci skončit na škole a oboru, který mě nebude bavit, jen si nejsem jistá, zda by se vyplatilo jít na ošetřovatele nebo ne. Prosím poraďte mi, pokud o tom někdo něco víte, lidi v mém okolí mi toho moc neřekli, proto jsem se rozhodla sem napsat.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

ošetřovatel je učební obor? Ano, po vyučení si můžeš dodělat nástavbu, nejspíš v oboru podnikání nebo něčem podobně obecném...na zdravotní sestru nástavba pravděpodobně nebude...po maturitě z nástavby můžeš jít na VOŠ/VŠ Všeobecná sestra, Sestra pro psychatrickou péči apod.

Postup by byl - vyučení - nástavba s maturitou v příbuzném oboru (což asi není) nebo třeba Podnikání (pro všechny vyučené) - VŠ/VOŠ

Můžeš jít kamkoli, pokud složíš přijímačky na vysokou nebo vyšší odbornou školu.

barbora*
hodnocení

Ano, na této škole je to jako učební obor, jiank nevím jak je to na ostatních Zdravkách. Vím, že si můžu udělat nástavbu, jde mi hlavně o to, co bych pak studovala, pokud mi rozumíte. Pár lidí mi taky říkalo, že ošetřovatel je hodně podobný jako praktická sestra, že prý dělají stejné věci, ale mě to nezdá po tom, co jsem si o tom něco zjišťovala, proto tak váhám, zda jít nebo ne.
liska5

To je na stejné škole? Pokud ano, tak bych ošetřovatale zvolila. Stejní učitelé a můžeš si u nich udělat dobré jméno, takže ta nástavba může být v jejich stylu, na který budeš zvyklá.

Nejdřív se ale odvolej a napiš, že pokud odvolání nevyjde, tak bereš obor ošetřovatel.

barbora*
hodnocení

Právě že ano. Dnes ráno jsem byla odevzdat odvolání a paní zástupkyně mi právě nabídla, jestli nechci zkusit ošetřovatelku, jelikož není velká šance, že by mě přijali i na to odvolání. Potřebuji jen slyšet více názorů, abych si byla jistá, zda to za to stojí, studovat ošetřovatelku a nadále si udělat i nástavbu. Každopádně vím, že chci rozhodně studovat medicínu.
liska5

Zažila jsem několik případů na ISŠG / Integrované střední škole gastronomie/, že z oboru kuchař-číšník si udělali po výučním listě dvouletou nástavbu- Hotelový provoz a pokračovali na VŠ v oboru Hotelnictví. To je hodně podobný případ. A ty už budeš předem vědět, v čem ten rozdíl spočívá a sama se můžeš průběžně učit, třeba latinu. Pořád je to jeden obor, jedno téma. A třeba zkusíš přijímačky na maturitní zdrávku hned za rok. Budeš mít plus, že Tě budou znát. A lidi, co jdou za svým snem kantor rád podpoří.

barbora*
hodnocení

Také takový případy znám, paní zástupkyně mi i řekla o jedné dívce, která právě studovala ošetřovatelku a pak si udělala nástavbu, akorát mi neřekla, čím se pak zabývala. Jestli je to tak, že bych byla pak něco jako praktická sestra nebo co, to už opravdu nevím. Třeba u toho jak jste uvedla vy, tak se může zabývat člověk například hotelnictvím, ale tady netuším, co bych mohla studovat dál.
liska5

Ta dívka si udělala nástavbu, aby byla plnohodnotná sestra. Prostě, jako by absolvovala tu zdrávku, na kterou Vás právě nepřijali. Nástavba / dvouletá/ končí maturitou, čímž jste zdravotní sestra. Nebo, jak říkáte praktická sestra. A jelikož budete mít maturitu, můžete se hlásit na jakoukoliv VŠ. Samozŕejmě, že medicina přichází nejvíc v úvahu.

barbora*
hodnocení

Tak to je super, já právě nevěděla, co by bylo dál. Každopádně vám moc děkuji, určitě si podám v 2. kole přihlášku. Já jsem jsi nebyla jistá, jestli bych pak byla jako praktická sestra.

liska5 - "plnohodnotná sestra" není praktická sestra. plnohodnotná sestra je sestra všeobecná/dětská a tam maturita nestačí, ta se studuje na VOŠ nebo VŠ.

barbora - praktická sestra je "něco mezi" ošetřovatelem a všeobecnou sestrou. řada nemocnic s nimi neumí moc pracovat, takže najdou se jak nemocnice, kde praktické sestry překračují své kompetence a dělají práci, která jim odborně nenáleží a najdou se nemocnice, kde naopak jejich práci podhodnocují a pracují v podstatě jako ošetřovatelky. každopádně pokud opravdu chcete studovat medicínu, tak na tu vás zdrávka nepřipraví, nemá tak obsáhlé učivo, to je potřeba jít na gympl.

liska5

Já jsem nebazírovala na názvu. Bylo evidentní, že tazatelka nepochopila, co jí zástupkyně navrhovala, tak jsem to svými slovy vysvětlila.

barbora*
hodnocení

To vím, že praktická sestra je něco jako ošetřovaltelka, mám kamarádku, která je na Zdravce teď třetím rokem a řekla mi, že v podstatě dělají to samé jako ti, co jsou na oboru ošetřovatel. Takže když půjdu na ošetřovatele, udělám si nástavbu a pak půjdu i na výšku, tak budu moct pracovat jako dětská sestra? Pokud to tedy chápu správně. Mě totiž každý člověk z mého okolí, kterého se zeptám, tak mi tvrdí něco jiného. Jeden mi řekl, že praktická sestra je jako ošetřovatelka a někdo jiný zase že to není pravda, že budu moct pracovat na dětským oddělení i bez Výšky, takže já měla fakt zmatek a nevěděla co z toho je pravda. Dnes jsem se ptala paní zástupkyně ze Zdravky a ta mi toho taky moc neřekla, jelikoz neměla moc čas,jen že bych mohla zkusit toho ošetřovatele a pak nástavbu. Mě jde hlavně o to, abych se mohla vypracovat z ošetřovatelky na dětskou sestru, což podle toho jak píšete tak ano, takže jsem v klidu, to je jediný o co mi šlo, protože zase jen ošetřovatelka být nechci.
Jinak já jsem pochopila, co mi paní zástupkyně řekla, jen jak říkám, měla toho hodně, takže mi řekla jen tuto. A nechci se zase ptát lidí z mého okolí, ti toho taky moc neví, proto jsem sem napsala, abych se toho dozvěděla víc, než bych se rozhodla jít na ošetřovatelku.
barbora*
hodnocení

Jinak to mi je jasný, že gympl je rozhodně lepší než Zdravka, ale upřímně nevím, jestli bych celkově gympl zvládla, proto jsem to radši neriskla. Třeba v matematice jsem úplný poleno, ale z biologie jsem měla vždy jedničku, takže jsem si řekla, že celkově na Zdravce ta matika není tak důležitá, to mi potvrdili i učitelé, když jsem dělala přijímačky.

barboro, z ošetřovatelky na dětskou sestru se rozhodně vypracovat můžete, byť je to delší cesta. já sama bych asi volila maturitní obor, i kdyby měl být mimo zdravotnictví, než bych k maturitě šla přes učňák. ale ono je to dané tím, že jsem matka a s dětmi vybírám školu a učňovské školství mě zas až tak neoslnilo, ale na zdrávkách jsme tedy nebyli.

jinak na dětském oddělení můžete pracovat i jako praktická sestra, nebo i ošetřovatelka (i když tady záleží na konkrétních odděleních, třeba u nás ošetřovatelskou péči zastávají víceméně rodiče dětí, takže ošetřovatelku na oddělení nemáme). ale, samozřejmě, jako praktická sestra nemáte kompetence dětské sestry, tedy nemůžete (neměla byste) vykonávat celé spekturm výkonů, které jsou potřeba, ale jen některé.

barbora*
hodnocení

Tak já sama, jsem nechtěla na učební obor, už jen proto, protože chci na 100% maturitu a dělat si nástavbu je zase na další 2 roky, což by mi zas tak nevadilo, ale přece jen, radši bych byla ve škole 4 roky a pak měla maturitu, než to takhle komplikovat. Já udělala chybu i v tom, že jsem si vybrala školu, kam přijímají malý počet žáků, protože jsem si říkala, že se tam snad nebude hlásit nějak plno dětí, ale nakonec se jich tam přihlásilo docela dost. Každopádně si to ještě pořádně rozmyslím a proberu to s rodiči, jinak moc děkuji za odezvu, dozvěděla jsem se toho mnohem víc, než kdybych měla hledat na netu.

id
hodnocení

0x

Já bych šla nyní na ošetřovatelku a příští rok znovu zkusila přijímačky znovu na zdravku. Takto by se ti studium protáhlo pouze o jeden rok. Nevíš co se vyvrbí během roku, třeba dosáhneš na přestup na zdravku hned v prvním ročníku.

Pokud ti nevyjde ani jedna varianta, tak si dodělat maturitu po vystudování ošetřovatele a už předem se připravovat sama na přijímačky na VŠ.

barbora*
hodnocení

Já spíš zkusím tu druhou variantu, s mým štěstím nevím, jestli by to vyšlo. Pro mě je nejdůležitější mít maturitu, zase nechci teď do předu plánovat, že půjdu na Vysokou, nemůžu teď vědět, jak budu přemýšlet za pár let, ale tu maturitu rozhodně chci. Jen jsem si nebyla jistá, co bych pro nástavbě studovala, jelikož jsem to nikde ani nedokázala dohledat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]