Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr vysoké

Od: lenka1 odpovědí: 10 změna:
zdravím,
včera jsem udělala maturitu a uvažuji o studiu vysoké školy.Baví mě angličtina a přemýšlím, zda se jí nevěnovat dál. Vím, že na letošek je asi už celkem pozdě, ale možná bych začala chodit na vejsku příští rok.
Nemáte někdo tip na vysokou se zaměřením na aj? Ideálně Brno a okolí
Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Hodně vysokých škol bude mít ještě 2.kolo přijímacího řízení. Někde běželo doplňkové přijímací řízení - třeba Ostravska univerzita, termíny mají na webu.
Některé VŠ mají i 3.kolo.
Na VŠ/VOŠ je proto možné se dostat během prázdnin. Na některých oborech mají málo uchazečů anebo špatné výsledky uchazeč u přijímaček, tak se školy snaží získat lepší studenty.
Anglický jazyk je ale dost populární a přijímací zkoušky bývají dost těžké. Obvykle na filozofické nebo pedagogické fakultě.
Víš aspoň, jestli chceš studovat kombinovaně (dálkově pro pracující) anebo prezenčně (denní studium)? Slezska univerzita v Opavě mívá 2.kolo přijímaček, které teprve bude. Ostravska univerzita také. Ale zda budou otvírat 2.kolo i pro angličtinu, to teprve bude na webových stránkách těch vysokých škol... samozřejmě samostatne studium angličtiny bývá skoro na každé VŠ s humanitní fakultou. Jako jednoobor anebo dvoobor v kombinaci s jiným jazykem nebo jiným zaměřením.
Přehlídka jsem Brno - určitě Masarykova univerzita.
lenka1
hodnocení

Děkuji za odpověď, pravděpodobně prezenčně.
Spíše nevím, zda se dát na školství, překladatelství, či jestli jsou ještě nějaké jiné možnosti a které obory mají lepší uplatnění.

eil
hodnocení

0x

Ahoj, určitě na Masarykově univerzitě bude několik oborů zaměřených na studium angličtiny... V Pardubicích je taky několik oborů, pak samozřejmě Praha... Koukni třeba do katalogu vysokých škol, kontaktuj zpětně poradce u vás na škole, jestli by ti s výběrem VŠ poradil (snad každá střední má takového poradce ohledně "kam dál,") možná by ti poradili i v psychologicko-pedagogické poradně. A až budeš plus minus vědět, zkus na Facebooku najít nějakou studijní skupinu, třeba ti lidé, co to přímo studují, poradí a potom můžeš porovnat, kam bys šla nejraději.

A gratulace k maturitě :)

lenka1
hodnocení

Moc děkuji ☺

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Mám kamarádky co studovaly AJ na FFUK v Praze - je to jedna z možností. Avšak studovat AJ v dnešní době chce každý druhý a je třeba také přemýšlet zda vůbec najdete uplatnění (a samozřejmě že Vám na každé škole řeknou že je uplatnění jisté a že jste po absolvování elita). Jedna z kamarádek například učí ve firmě zaměstnance a po večerech ještě překládá aby vůbec vyžila a druhá sedí v mezinárodní firmě na oddělení řízení lidských zdrojů. Navíc je předpokladatelné že bude do pár let obstojně Anglicky mluvit každý pracující u nás a naproti tomu budou stovky neuplatnitelných absolventů AJ co jej sice umí perfektně, ale nikdo o ně nemá zájem. Ještě to zvažte.
lenka1
hodnocení

Děkuji za odpověď.
Také si sama právě tím uplatněním nejsem jistá na druhé straně třeba ve školství si myslím, že bude učitelů stále potřeba. A angličtina mě i opravdu baví. Je to jedna z mála věcí, u které si dokážu představit dělat ji celý život. Ale váham, jestli je to pro mě to pravé. Přeci jen předstoupit před třídu 20 žáků a učit.

wep
hodnocení

0x

Já tohle teda napíšu jako určitý varování: jestli chcete studovat anglistiku (tj. např. i obor Anglický jazyk a literatura na FF MUNI), tak ale nepočítejte s tím, že to bude jako jazykovka. My jsme měli praktickou angličtinu akorát v prvním ročníku na dorovnání úrovní (na C2). Jinak to studium zahrnuje hlavně studium literární historie (na MUNI se k tomu dělá hodně historie a kulturních dějin, na FF UK je oproti tomu jen literární historie, ale počítejte s tím, že se tam dělá dost zevrubně a všechno, tj. u angické literatury od raného středověku po současnost, u americké lit. od kolonizace po současnost). Druhou složku oboru tvoří lingvistika. Tam se možná něco angličtině ještě přiučíte, ale lingvistika je hlavně zaměřená na analyzování a popis jazyka - začíná se fonetikou a morfologií, pokračuje se syntaxí + nadvětná rovina, stylistika.

Po bakaláři je určitě lepší pokračovat v navazujícím magistrovi. Na FF UK se taky od loňska zavedla anglistika se zaměřením na středoškolskou výuku, tam k tomu jsou i pedagogické předměty, ale většinu předmětu budete mít společnou s anglisty.

Jen to prosím pořádně zvažte, ono to pak může být docela úmorný (zkuste vygooglit třeba seznamy četby ke zkouškám). A u pohovoru (na FF UK) se taky ptají na motivaci a tam vás s odpovědí "Protože mě baví angličtina" vyrazí i s dveřmi.

lenka1
hodnocení

Děkuji za odpověď. Vím, že studium obsahuje i trošku jiné věci, než člověk třeba původně očekává. Na druhé straně třeba právě literatura mě celkem také baví takže to by problém asi úplně nebyl. Ještě to určitě ale zvážím.
A jinak těch důvodu je samozřejmě víc, než prosté...baví mě angličtina... Například řada cestuju a chtěla bych třeba měsíc, dva nebo i půl roku strávit v Anglii, další v USA, atd. Ideální by bylo možná i právě studium v těchto zemích, ale nevím, které školy to případně nabízejí. A vzhledem k tomu, že mám ráda děti, dokážu si představit věnovat se jim právě skrze školství. Zároveň jsem ale celkem introvert a vystupování před lidmi není pro mne zrovna přirozená věc, proto mimo jiné uvažuji třeba o překladatelství.
Opravdu to není snadné rozhodování, i proti myslím, že bych nastoupila případ e spíše až další rok abych opravdu rozhodla pečlivě

liska5
hodnocení

0x

U Vás by mohla být angličtina prostředkem komunikace v nějakém pro Vás přijatelném oboru, jinak z 95% jsou studující angličtinu budoucí učitelé.

lenka1
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]