Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hotelnictví,nebo Zdrávka?

Od: emiko* odpovědí: 22 změna:
Zdravím všechny.Jdu na vás s dotazem/prosbou.
Psala jsem momentálně prijimacky a vybrala si tyto dva obory..bohuzel jsem byla přijata na oba a já jsem v koncích.
Miluju cestování,jazyky,vaření..proto sem si vybrala Hotelnictví.
A pak Zdrávku..bavi me tělo,ale bohuželnevím,jak bych to zvládla s chemii(obor praktická sestra) mamka do mě hustí pořád tu Zdrávku,že budu mít i lepší uplatnění a podobně.. je tu někdo,kdo studoval nějaký obor z těchto dvou? Kdyžtak cokoliv co mi pomůže při výběru,uvítám, děkuji..

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, jedno si vyberete ke studiu a druhé Vám zůstane jako koníček (a zdravotní sestra to asi nebude, ale spíše to cestování a vaření). Mimochodem, kdo má dnes větší podporu, vděčnost a ocenění společnosti? Jsou to hoteliéři nebo zdravotníci? Lidi propouští restauratéři a hoteliéři nebo nemocnice? Zdravím!

doplněno 17.06.20 10:49:

emiko - po zkušenostech z nemocnic si dovolím tvrdit, že sestrou by měla být osoba hlavně citlivá, přátelská a empatická. Je to znát, která sestra je "jen" v práci a která to bere jako poslání a je tam pro pacienty (má pochopení pro pacienty, ošklivosti těla či zápach). Jestli se na toto necítíte, tak volte raději ten hotel.

V době korony bylo potřeba více zdravotníků než hotelů a restaurací (v té době uzavřených).

Ve zdravotnictvý bude větší jistota o místo, ale menší plat bych řekl.

V hotelnictví je člověk nahradsitelný ze dne na den a dle toho to může i vypadat.

Ale hlavně Vás musí zaměstnání bavit.

emiko*
hodnocení

Ano,ale nemyslím si,že bych to zvládla. Když už zdravotnictví,líbilo by se mi pracovat na zachránce a nebo potom výše,jenže to není tak lehké a já nevím,zda bych na to měla.

S takovým sebevědomím bych nešel ani do hotelnictví.

liska5
hodnocení

2x

Z hotelovky půjdeš dělat na hotel, či restauraci nejčastěji obsluhu, tedy servírku, vzácně do kuchyně vařit. Nejvíc práce je o víkendech a stále na nohou a stres, musí se fofrem a hygiena, příprava snídaní, péče o lokál, i slavnostní tabule. Pak můžete dělat provozní, to po nějaké praxi na place. Tam zajišťujete nákupy faktury, sestavujete menu, skladování, máte pod dohledem provoz-pracovníky, jejich mzdy, jednání s firmami, co zajišťují praní, odpady, opravy... Pak bude pár míst, jako recepční. Vlastně sedět před několika počítači a obsazovat hotel, jednat s klienty, řešit operativně a s grácií problémy. Občas anglicky, rusky,... Dobré je, když máte jako rodina nějaký penzion, abyste ho pak vedla. JInak uplatnění i v cestovce, prodej zájezdů, delegát, ale takových míst je málo. Na hotelu jsem jeden čas pracovala.

Myslím, že zdrávka potřebuje inteligentní, rozhodné, empatické a obětavé studentky. Ta je vhodná, když ráda pomáháte lidem a nevadí Vám krev, nebojíte se učit dávat injekce, budete znát vše o těle, o funkcích soustav, biochemii, latinu, léčiva, můžete pak volit nějakou specializaci, kterých je hodně - od kojeneckého, přes ušní, ortopedii, fyzioterapii, internu... po dietní sestru,...V uplatnění na poliklinice pohoda víc, jako v nemocnici. Tam je to na směny. Práce velmi odpovědná. Mám příbuznou, které je zdrav. sestra v nemocnici a tu ta práce naplňuje a po mateřské se tam těší.

Nejen krev, ale i moč a to druhé.

S popsanou prací v hotelu souhlasím.*palec*

darky*
hodnocení

0x
Je potřeba se zamyslet nad tím, co chcete v životě skutečně dělat. Abyste byla kvalifikovaná sestra v nemocnici se vším všudy, budete muset ještě na VŠ, pak také směny a manipulace s těžkými pacienty není žádná hitparáda... Být sestrou v ordinaci je fajn, ale je prý těžké se tam dostat, míst je málo. Hotelnictví není špatný nápad a pokud vám jdou jazyky a půjdete z vlastní iniciativy na různé praxe, máte možnost získat skvělé uplatnění. Být zaměstnancem v luxusním hotelu je také pocta. :)
emiko*
hodnocení

Souhlasím,bohužel mě od toho dost lidí odrazuje stále.
Ano jak říkáte pak VŠ, já sice plánuji VŠ, ale teď..buhvi,co bude za pár let.
Mamka mi říkala,že když udělám maturitu mohu pak na jakoukoliv výšku,je tomu tak i u zdravotnictví?
darky*
Můžete na jakoukoliv vysokou, ale musíte splnit předpoklady k přijetí. U psychologie je to 100h praxe v oboru, oborovky + tsp, nevím, jak by se na tento obor dostával někdo např. ze strojní průmyslovky. Ale jinak bez problému.
výtka
Upozornění od administrátora 17. 06. 2020 14:48:31
administrátor změnil jméno na darky... jediná správná možnost.

lenda
hodnocení

0x
Já tenkrát mela taky tyto obory a vybrala jsem si hotelnictvi a to hlavně z důvodu, že jsem chtěla na intr. Hotelovku jsem vystudovala a pak pokračovala na ekonomiku. Kdybych vystudovala zdravku tak jdu pak nejspise na porodní asistentku nebo spíše taky na ekonomku uplne se mi za 4 roky změnil směr.
emiko*
hodnocení

A litujete toho nějak teď?
lenda
Nelituji, maturovala jsem z ekonomiky, mela jsem i účetnictví coz bych na zdravce mela jen okrajově. Nástup na jiný obor pro me nebyl tak těžký. Zdravku bych nedala psychicky, nedokazala bych ani odebrat krev, natož komunikovat s lidmi o věcech, které nikdo slyset nechce na to jsem moc slaba povaha

emiko*
hodnocení

A nevíte jak je to s tou VŠ?
Mamka mi říkala,že když máte maturitu ,můžu na jakoukoliv VŠ nehledě na střední,je tomu opravdu tak?

ano, to je pravda. s maturitou můžete jít (zkusit přijímačky) na jakoukoli vysokou školu. druhá je věc ta, na jakou školu byste chtěla jít, protože jsou školy náročnější i méně náročné. jestli vám vzdělání ze střední bude stačit na požadavky, které vysoká bude mít.

emiko*
hodnocení

Takže kdybych chtěla zdravotnictví zkusit poté, není pr9blem,když udělám maturitu a budou stačit známky?
Samozřejmě to není tak jednoduché, ale pokud to tak je ,pro mě je momentálně je jasná volba Hotelnictví.

tak pokud si pod zdravotnictvím nepředstavujete zrovna medicínu, tak by to neměl být problém. ale na medicínu by tak jako tak byla nejlepší volba gympl, tak se toho zdrávkou moc nahnat nedá. všeobecná nebo dětská sestra si myslím, že je v pohodě z jakékoli školy, stejně se tam učí všechno od začátku.

emiko*
hodnocení

Já jsem chtěla na záchranku,takže by to tedy šlo.
Dobře děkuji moc.

jo, zdravotnický záchranář taky myslím, že by mohl v pohodě. i když s tím zkušenost nemám. tam se ale vyžaduje i dobrá fyzička, pokud vím.

bulik*
hodnocení

0x

Z kterého jste města? Je kolem Vás hodně hotelů?

emiko*
hodnocení

Bydlím kousek u Prahy ,okolí Kladno,Rakovník i ta Praha není problém.

honzik0
hodnocení

0x

Zdravím,

přijímačky budu dělat sice až příští rok, ale dost dlouhou dobu jsem přemýšlel o hotelové škole a o obchodní akademii. Více jsem chtěl jít na hotelovou školu, ale mamka mi říkala stejně jako Vám, že z hotelové školy není moc velké uplatnění. Tak jsem se rozhodl pro obchodní akademii. Ale přesně jak už tady někdo zmiňoval, můžete si udělat jednu školu a to druhé mít jako koníček.

emiko*
hodnocení

Ano,to mohu,ale když mě to baví,proč se tím neživit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]