Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat, když mě nepřijali na střední školu?

Od: emsp* odpovědí: 7 změna:

Dobry den,chtela bych se zeptat co dal.

Je rok 2020, a s nim mnoho chaosu.Dva dny pred prijmackami nam zesnul dedecek ,myslela jsem si ze to zvlanu ...

Byla jsem uplne vykolejena.Jsem introvert a ze vseho vzdy hrozne nervozni. Zatim ,jsem neprijata jen na jednu ze dvou moznosti,na tu "jednodusi". Jsem vydesena, par tydnu pred prijmackami rikali ze odvolani je zrusene. Zaroven nevim co dal ,jelikoz mym snem je vystudovat jednu urcitou vysokou skolu. Nevim jak najit jinou skolu,nebo reseni me situace.

Kdyby nastala situace,ze jsem musela obvolavat skoly tak by jsem na to byla sama.Dostala jsem i nabidku od par lidi ,ale hnusi se mi jit na protekci.Chapu ze by to mohla byt moje jedina sance,ale vim na 100% ze to nechci udelat,pride mi to nefer.,Muj zivot byl uz takhle slozity a nehodlam se vzdat meho cile.

doplněno 16.06.20 14:26:

ps.: omlouvam se za chyby v textu,nejak mi to ted nemysli.Premejslim nad 100+ vecma

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
hodnocení

2x

Sice v letošním roce proti rozhodnutí o nepřijetí není odvolání přípustné, ale je možné podat žádost o vydání nového rozhodnutí (ke stažení ZDE).

emsp*
hodnocení

dekuji, podivam se na to

host
hodnocení

2x
V klidu se podívejte stránku MŠMT kde je nabídka ke stažení Školského zákona (po kliknutí na tento podtržený odkaz se vám otevře nebo stáhne soubor v .pdf asi 1,18 MB dat). Tam se podívejte na oddíl Střední škola na §59 Přijímací řízení, kde v §60 najdete tento text:
(1) Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně ukončili základní vzdělávání před splněním povinné školní docházky, pokud tento zákon nestanoví jinak, a kteří při přijímacím řízení splnili podmínky pro přijetí prokázáním vhodných schopností, vědomostí, zájmů a zdravotní způsobilosti.
(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy.
Tam vidíte, že o přijetí rozhoduje ředitel školy. Pokud se na školu hlásí hodně, může si vybírat opravdu ty nejvhodnější, pokud je to škola, která zoufale chce nabrat kohokoliv, je to tak, záleží na řediteli školy, jak se podle doporučených kritérií rozhodne o přijetí, podle §60d, který je zajímavý a je dobré si ho přečíst.
§ 60d Hodnocení výsledků přijímacího řízení
(1) Ředitel školy hodnotí splnění kritérií přijímacího řízení uchazečem podle
a) hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání,
b) výsledků jednotné zkoušky, pokud je součástí přijímacího řízení,
c) výsledků školní přijímací zkoušky, je-li stanovena,
d) případně dalších skutečností, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče.
kde je zajímavý bod d), kde má uchazeč možnost nějakým způsobem prokázat, že by měl být přijat, že studium zvládne.
Přijímací řízení je DOBRODINÍ pro uchazeče, protože mu nastaví zrcadlo, aby sám poznal, jestli na tuto školu má schopnosti, nebo ne, jestli se bude trápit, propadat a nakonec odpadne, studium nedokončí a ztrácí roky a pak hledá jiný obor, který zvládne, nebo který pro něj bude vhodnější. Sama vidíte, kolik děláte při psaní chyb, zřejmě píšete na mobilu bez klávesnice, pak by byly částečně omluvitelné. te
Hlavně si udělejte přehled škol o které máte zájem, nebo jsou v blízkojsti vašeho bydliště, zjistěte si jaký je o ně zájem, a pak klidně s někým z rodičů školu oslovte, resp. ředitelku školy, zjistěte si, zda mají nadbytek nebo nedostatek zájemů a posuďte svou šanci, nebo zda by vám vůbec toto studio bylo k něčemu dobré.
Také se ve škole poraďte s poradkyní pro volbu povolání.
doplněno 16.06.20 15:51:

stránka MŠMT msmt.cz/...

stránka se stažením Školského zákona msmt.cz/...

emsp*
16.06.20 15:07
hodnocení

dekuji

emsp*
hodnocení

ty chyby nejsou kuli psani na mobilu ci negramotnosti.Pisi na Eng. klavesnici ,pod naporm stresu.

hodnocení

2x
Některé SŠ nemají dostatek uchazečů a dobírají. Konkrétněji by měli vědět na krajském školském úřadě, kde by měli mít přehled o naplněnosti škol. Některá učiliště a obory střední odborných škol mívají málo studentů.
Nevím, zda si můžeš dovolit soukromou SŠ. Tam se dá dostat dodatečně bez problémů.
Za rok můžeš zkusit přestup anebo přijímačky znova na jinou školu. Případně si část předmětů za první ročník nechat uznat a jít pak do druhaku přes rozdílové zkoušky za předměty, které by na původní škole nebyly.
emsp*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]