Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anglický jazyk

Od: lelena odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

je tu někdo, kdo by mi s tím pomohl a zároven mi to vysvětlil?

Děkuji

Anglický jazyk
Anglický jazyk #2
Anglický jazyk #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1) Tady si zopakujte, kdy se používá prostý a kdy průběhový minulý čas. Třetí možnost padá rovnou, protože "spend" je tvar infinitivu a přít. času prostého, který se tam nehodí, protože jde o minulý rok.

Minulý čas průběhový dost často poměrně přesně odpovídá českému nedokonavému vidu v minulosti. Zdůrazňuje buď dlouhé trvání činnosti v minulosti nebo (typičtěji) zobrazuje "děj na pozadí", do kterého něco zasáhlo (tato zasáhnuvší činnost bude již v minulém prostém). (Např.: I was reading a book when the doorbell rang.) Dále se používá při popisu děje v konkrétním okamžiku v minulosti ("last year" je však na to, aby to byl konkrétní okamžik, příliš dlouhý).

Takže správně je první možnost – spent.

2) To je přesně ta situace, kterou jsem popisoval výše: něco probíhalo na pozadí a něco jiného (kratšího) do toho zasáhlo. Zatímco čeština si pomůže odlišnými vidy, angličtina popíše déle trvající děj ("na pozadí") min. časem průběhovým, zatímco do něj zasáhnuvší (kratší) děj min. časem prostým. Správně je tedy "was working".

3) Tady pomůže jednoduchý překlad do češtiny a spojku doplnit podle toho, která tam dává jako jediná smysl.

4) Úplně ten samý model jako v 2), takže to už podle toho zvládnete odhadnout.

5) Stejný postup jako u 3).

6) Zde je potřeba vědět, jak se tvoří otázka se slovesem "have" v min. čase prostém. V tomto čase se s ním zachází ÚPLNĚ STEJNĚ jako s každým jiným slovesem, takže budu potřebovat pomocné sloveso "did" a sloveso v holém infinitivu (tedy bez "to"). Správně je tudíž "Did you have".

7) Stejná situace jako 2) a 4), jen je to naoko ztížené tím záporem. Sprchoval jsem se (delší činnost "na pozadí", nedokonavý vid, tedy čas min. průběhový) a do toho jsem "nezvedl" telefon (ano, zní to kostrbatě, takže si to přeformulujme: zazvonil telefon. Z hlediska gramatiky jde ale o úplně sdtejnou situaci).

V 8) a 9) užijeme stejný postup jako u 3) a 5) – stačí všechno (včetně nabízených možností) přeložit do češtiny a doplnit správnou spojku podle smyslu.

hodnocení

1x

Rád pomohu i vysvětlím, ale napřed bych rád viděl váš návrh řešení. Podotýkám, že to moc není o časech a podobných fíglech, ale stačí zkusit porozumět tomu, co chce větou autor říci.

doplněno 15.06.20 22:44:

1) spend chybně, správně spent

2) was working správně

3) so správně

4) stand chybně, správně I was standing

5)because chybně, správně although

6)did you have správně

7)was having raději bych dal had

8) because správně

9)but správně

10) left

11) after

12) went

Další otázky (10, 11 a 12) v zadání chybí.

ladycat*

Přesně tak, zkuste větám porozumět. Pak napište, co jste doplnila a pak vám to můžete zkontrolovat.

nejedan
hodnocení

Snaha byla *mir**ee*

1) spend

2) was working

3) so

4) stand

5)because

6)did you have

7)was having

8) because

9)but

10) left

11) after

12) went

7)
was having (správně)
had (špatně)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]