Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat souřadnice pomocí vektoru?

Od: michalrama odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

Mám "obrazec" u kterého potřebuji vypočítat souřadnice středu oblouku (midpoint)

Znám - Souřadnice tří bodů (A, B, S) a radius - viz obrázek.

Můžu ještě vypočítat souřadnice středu pomyslné přímky AB a díky tomu by to šlo vypočítát pomocí vektoru.

I když jsem si našel, jak se pracuje s vektory, nevím, jak správně to vypočítat.

Prosím o radu

Děkuji

Jak vypočítat souřadnice pomocí vektoru?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím.

Je možné to udělat takto:

Pomocí souřadnic těch bodů spočítat vektory SB, SA.

Spočítat úhel BSA pomocí vektorů SB a SA, viz. např.

sossoukyjov.cz/...

spskarvina.cz/...

Spočítanou velikost úhlu vydělit 2.

Spočítat sinus a cosinus té hodnoty (poloviny toho úhlu)

Hodnoty sinus a cosinus jsou definovány na jednotkové kružnici.

Hodnoty cosinus jsou na vodorovné ose. Hodnoty sinus jsou na svislé ose.

Vynásobit tu hodnotu cosinus hodnotou radiusu a ten výsledek připočíst k souřadnici x3.

Tím získáme x -ovou souřadnici bodu středu oblouku.

Vynásobit tu hodnotu sinus hodnotou radiusu a ten výsledek připočíst k souřadnici y3.

Tím získáme y -ovou souřadnici bodu středu oblouku.

michalrama
hodnocení

Děkuji a zároveň se omlouvám, nedostatečně jsem se vyjádřil. Chtěl jsem říct, že už mi bylo odpovězeno jinde, ale nepochopil jsem, jak to dotyčný myslel - obrázek

Jak vypočítat souřadnice pomocí vektoru? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]