Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturita z češtiny

Od: lenka1 odpovědí: 3 změna:
1) určují se jazykové prostředky i u poezie?
2) je v dramatu vypravěč?
3) když z některé podoblasti dostanu 0, zkoušku neudělám? učitelka nám to řekla trošku zmateně ale vyznělo to tak, že pokud např. jen neřeknu časoprostor nebo třeba kompozici, už jsem automaticky neprošla, ale nějak se mi to zdá moc přísné. Víte někdo, jak to funguje?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cookie
hodnocení

0x

Vážně maturuješ a tohle nevíš? Ajajaj...

1) Ano, určují. U poezie jsou jazykové prostředky velmi časté - metafora, personifikace, přirovnání, je toho hafo...

2) Vypravěč v dramatu spíše komentuje, uvádí na scénu jednotlivé postavy, hybateli děje jsou herci.

3) Těžko říct, je možný, že u vás jsou přísnější. Všude se proslýchá, jak učitelé u maturity radí, nám nikdo neradil. Takže je to možné, i když za to, že vynecháš jenom nějakou drobnost, by tě nikdo vyhodit neměl.

lenka1
hodnocení

děkuji za odpověď
u toho za 1) ale mám na mysli jazykové prostředky, tedy spisovná/ nespisovná čeština, např slova knižní, archaická, hovorová ...
metafora, přirovnání a spol. jsou tropy a figury, nikoliv jazykové prostředky, nebo se pletu? Takto to mám v podkladech. Ale teď z toho tedy opravdu nejsem moudrá
cookie

Á, ty myslíš tohle - jasně, i u poezie můžeš říct, zda se jedná a spisovnou/nespisovnou češtinu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]