Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obdélník, lichoběžník

Od: crispy odpovědí: 5 změna:
Čauky
Nenajde se tady někdo, kdo mi poradí jak vypočítat tyto příklady?
Vypočítejte obsah obdélníku,je-li jeho obvod 24m a jedna jeho strana má velikost 7,2m.
Vypočítejte výšku v lichoběžníku ABCD, mají-li základny velikost a=28cm,c=21cm A je-li obsah S= 1764cm2.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím.

K danému obdélníku: Má-li jednu stranu 7,2 m, tak takovou stranu má ještě jednu. Ze vzorce pro jeho obvod vyplývá rovnice: 7,2 + 7,2 +x + x = 24 . Dopočítat tuto jednoduchou rovnici by neměl být problém. Pak budou známy velikosti sousedních stran (neboli rozměry obdélníka), které jsou k určení jeho obsahu třeba. Bez rovnice: Od obvodu 24 odečíst 14,4 (to je těch dvakrát 7,2) a výsledek vydělit dvěma. Vyjde druhý rozměr obdélníka a dál je obsahu opět jen kousek...

Lichoběžník: Dosadit do vzorce pro jeho obsah (obsah=součet základen vydělit dvěma a krát výška) za všechno, za co dosadit jde - jediná neznámá ve vzorci pak bude výška: 1764=(49/2)krát v . Z toho výška v = (1764krát2) : 49 ...

crispy
hodnocení

hodnocení

1x

Ad 1): Z vzorečku pro obvod obdélníka vypočítáš druhou stranu a obě strany dosadíš do vzorečku pro obsah obdélníka.

Ad 2): Vypočítáš přímo ze vzorečku pro obsah lichoběžníka S = (a + c)/2 x v

doplněno 11.06.20 13:42:

@crispy: Asi tak, že do vzorečku O = 2(a + b) dosadíš jednu stranu (a) a vyjde ti druhá (b).

hodnocení

1x

Určitě ano.

Ale zkus to nejprve sama. Uvidíš, že to není těžké, jenom se ti nechce. Začala bych tím, že bych si nejprve načrtla daný 4-úhelník, popsala ho a napsala si hned vedle vzorec pro obsah.

crispy
hodnocení

Já jen nechápu jak mám třeba z toho obvodu zjistit tu druhou stranu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma obsah lichoběžníku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]