Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spisovná/nespisovná slova?

Od: cer odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,prosím o radu, slovo jako je např. šalina, musijó, dědina...Jsou nářečí nebo-li dialekt, mám pravdu?A jsou nespisovná nebo spisovná? (myslím si,že nespisovná, ale nejsem si jistá)Díky moc za radu :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dědina je slovo spisovné, ostatní jsou nářečí a nespisovná.

Zdroj: Slovník spisovného jazyka českého.

Jo, ale já jsem si myslela, že dědina je krajový nářeční výraz.

hodnocení

2x

Vámi uváděná slova jsou nespisovná - šalina - brněnský "hantec", musijó - to je z oblasti Hané, ale používá se i v okolí Brna, dědina je i ze severní Moravy. Jen pro zasmání - jednou jsem slyšela, jak jedna paní v Boskovicích komusi volala a povídá - já jsem bela v Ledlo a majó levný banáne - v Lidlu měli banány.

A co je na tym k smichô ,že v lidlô maji levny banánê? *smich*

No, já jsem zkraje ani nerozuměla, pak mi to došlo. Ale já su to sténý. Jednou jsme jeli se synem v Praze šalinó na Hrad a kluk zlobil a já -nějak - ty blbóne, seš normální? Co to zase vyméšlíš? Příště šalinó nepojedem a já se s takovó tróbó nebudu rozčilovat. No a to jste měli vidět pohledy těch, co aspoň trochu rozuměli.*smich*

krtek6

manžel od kolegyně když montoval kuchyň na Hané...tak dostal od paňmámy po skončení práce informaci..."te petle sme vevezle"...vůbec se nechytal*smich*

hodnocení

0x

Ano, jak píše Satam, dědina je hovorová moravská varianta, tedy s!ovo spisovné. Je těch oblastních moravismů víc. Ve výkladovém slovníku češtiny je vždy uvedeno, do jaké vrstvy slovní zásoby slovo patří, pokud jste na pochybách, nahlédněte tam. Ostatní je dialekt, popř.středomoravský interdialekt, ale to už sem nepatří.

A.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]