Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velká písmena - jména

Od: elisa24® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, jaké písmeno se píše u přídavných jmen z vlastních jmen? Je to stejné, jako třeba u měst (pražské nábřeží)?

Například: newtonovská limita & Newtonova limita

nebo i příslovce:

Riemannův integrál & riemannovsky integrovatelná.

Je to dobře?

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ten příklad s integrály a limity je dobře, p/Pražské nábřeží potřebuje kontext (hovoříte o nábřeží, které se tak jmenuje, nebo o jednom z mnoha nábřeží v Praze?).

Obecně jde o to, zda je přídavné jméno součástí názvu nebo zda ho používám namísto podstatného jména ve smyslu názvu (vzpomínám si na příklad z diktátu: "Pro dovolenou jsme zvolili Africký kontinent." = prý pokud tím myslí Afriku jako takovou, písmeno bude velké. Jiné by bylo "africkou zemi".)

hodnocení

Moc děkuji (pobřeží bylo myšleno jakékoliv).

Není zač, rád jsem pomohl. Už jsem ze školy nějaký ten pátek, ale ten Africký kontinent mi tedy straší v hlavě dodnes.

*limitami ... ale rozumíme si.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]