Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr vysoké školy - názory

Od: klr46 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, náhodnou jsem narazila na tuto poradnu. Chtěla bych od Vás radu či názor na vysokou školu, nemám to s kým probrat ve skutečném životě. Jsem ve druháku na všeobecném gymnáziu. Vyhraněný předmět/y nemám, je to tak, že když máme nějakého dobrého učitele, tak mně ten předmět baví. Od osmé třídy, kdy jsme začali za ZŠ probírat lidské tělo jsem chtěla být doktorkou.

Nyní na gymnáz. máme skvělou profesorku na Čj. Jezdíme pravidelně do divadla, které mně moc baví. Jsem spíše uzavřený typ člověka, mám velkou empatii, avšak jsem stydlivá. Volitelné předměty mám konverzaci z Aj a latinu.

Začala jsem se zamýšlet, co po SŠ. Pocházím z méně majetné rodiny. Ctěla jsem jít na VŠ - medicína. Dívala jsem se na požadavky - chemie, biologie a fyzika. Chemie a fyzika mně moc nezajímají bilogie ano. Přemýšlím o oboru psychologie.

Ale jak říkám uchvacuje mně divadlo. Nevím, co třeba JAMU. Je to těžká škola, musí se na ní jít z konzervatoří, a co talentové zkoušky? Na JAMU se asi dostane málokdo, uplatnění v životě?

Díky všem co se vyjadří, poradí či přispějí zkušeností.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

klr46, je dobře, že se o to začínáš zajímat už v druháku, máš čas na to, se v klidu a s rozumem rozhodnout.

Co se týče výběru VŠ, na všech oborech, o kterých píšeš (medicína, psychologie, JAMU) je těžký přetlak. Z 1000 přihlášených studentů vezmou třeba jen 50.

Moje rada zní: podat si více přilášek na více VŠ. Můžeš zkusit klidně i tu medicínu, klidně i JAMU, ale být tebou, zvolila bych jednu VŠ, která bude mojí "pojistkou". Která sice třeba nebude úplně přesně to pravé ořechové, ale budu mít jistotu, že se tam dostanu a při nejhorším tam budu moct studovat. Ono totiž být s maturitou z gymplu a nedostat se na výšku, to je dosti prekérní situace.

Můj názor na uplatnění v životě: Medicína: těžké studium, ale 100% jistota zaměstnání. I když - za jaké peníze? Sloužit neděle, svátky, vánoce? JAMU: těžké uplatnění. Né každý herec hned dostane roli v seriálu na Nově, hodně z nich se "potlouká" (čímž nechci znevažovat takové herce) po různých okresních divadlech, kde ani ty platy nejsou kdoví co.

Napadlo mě, co zkusit třeba pajďák se zaměřením Občanská výchova (tam je i ta psychologie) + biologie? Nikdo neříká, že potom musíš jít učit, kdyby se ti nechtělo. ;)

hodnocení

0x

Jinak vysoké školy pořádjí pravidelně každoročně dny otevřených dveří, tak si je hlídej. Je to taky informace.

klr46
hodnocení

A co myslíte jsou těžké zkoušky na JAMU? Na co se připravit? Může se na JAMU z gymplu nebo jen z konzervatoře?

cocinkamichalka*

Na každou vysokou školu se může s MATURITOU. Je jedno z jaké školy. Otázka je, komu dávají přednost...

miljan*
hodnocení

0x

Ta učitelka češtiny nebude asi tak skvělá, viz např. mě, mně.

kamila*
hodnocení

0x

Ahoj, píšeš, že bys ráda na divadelní prkna..ale tato profese se bohužel nelze realizovat s tím, pokud je člověk uzavřený a navíc stydlivý...nemyslím to ve zlém, ale pokud píšeš, že jsi hodně stydlivá -> nerada na sebe strháváš pozornost, pak je docela průser, jak se v takovéto branži uplatnit a prorazit.
Nehledě na to, že na tohle musí být určitě notná dávka talentu, aby se ti podařilo někam prosadit a nedělat tzv. štěky do konce života.
Poradila bych ti dát si zkoušky na více škol, jak zde bylo psáno předemnou. A když se zadaří, můžeš se pak rozhodovat, do té doby zase o něco dospěješ:)
Psychologie jako taková je také velmi náročný obor na komunikaci s lidmi.. obory, které se zaměřují na tuto problematiku jsou například v Opavě (zde máš bohatou škálu jednotlivých psych. zaměřených oborů).
Podle mě zvol jiné povolání než "umělecké"...takoví lidé to mají v životě těžké.. po všech stránkách...

lidus*
hodnocení

0x

Jsem z paneláku odkud je Honza Budař, ten kluk byl hercem od malička tak pokud jste na tom také tak tak proč ne. Na stejném patře jako já bydlel i Tomáš Sagher-hraje v městském divadle, často dabuje ale i na něm tato láska k herectví byla od dětství znát a to má oba rodiče lékaře.Kamarádka dcery vystudovala psychologii a je druhý rok bez práce, živí se jako prodejce pojištění. Zvolte to, co vám sedí nejlíp. Myslím, že herecké nadání by se už projevilo. Co takle třeba nějaká pedagogika, nebo pedagogická psychologie?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]