Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Ostatní otázky z dom.úkolu už mám vyřešené, ale s touhle si nevím rady.
Která z následujicich vět je větou jednočlennou?
(A) Ve škole při hodině nastalo příjemné ticho.
(B) Je nutlé vrátit se zpět do základního tábora.
(C) Rád jsem ti pomohl s úkolem z matematiky.
(D) Během proslovu vyschlo řečníkovi v ústech.
" Větna jednočlená"neexistuje. Existuje pouze věta jednočlenná.
Větu jednočlennou poznáme jednoduše tak, že jejím (navyjádřeným) podmětem je jakési neurčité "ono". Více zde: pravopisne.cz/...
Teď už by mělo být hračka je určit. Ve cvičení nejsou žádné chytáky, jsou do něj vybrány zcela typičtí zástupci vět jednočlenných.
Mimochodem "vrátit se zpět"je pleonasmus. Pleonasmy už i v učebnicích či cvičeních z češtiny, kam to spěje? Normálnímu člověku stačí samotné "vrátit se".
Quentos - dle vašeho textu soudím, že tam vidíte více než jednu větu jednočlennou. Já také. Ovšem v zadání je Která z vět... Jednotné číslo, jedna věta. To mě mate. Nebo je to podobná ledabylost jako pleonasmus?
Říkat ti to nebudu, je to tvůj úkol. Ale tady je velká nápověda: umimecesky.cz/...
A myslím si, že poté už to bude jednoduché
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.