Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika pro sš - vektory

Od: terezad odpovědí: 10 změna:

Ahoj, máme jeden úkol se kterým si nevím rady.

Zdadání: trojúhelník KLM je dán body K[-4;-2;], L[-4;-2] a M[8;3]. Určete zda je KLM rovnoramenný...

Vím, že musím vypočítat nejprve strany. Ale nevím jak? (skalární součin se používá u úhlů, takže ten zde asi nevyužiji).

Jak bych měla postupovat?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

priklad1*
hodnocení

0x

Nějaká blbost, aby body K a L měly stejnou souřadnici

hodnocení

0x

Zdravím.

Mám dotaz: Body K a L mají stejné souřadnice?

terezad
hodnocení

Omyl samozřejmě, L[8;-2]. Pardon :)

hodnocení

0x

Zdravím.

Bez dalekosáhlých výpočtů z daných souřadnic vyplývá, že ML je svislá s délkou 5, KL je vodorovná s délkou 12. Trojúhelník je pravoúhlý s pravým úhlem při vrcholu L, odvěsny mají délky 5 a 12, takže není rovnoramenný...

terezad
hodnocení

Děkuju, ale víc než výsledek by mě zajímal výpočet, jak jsi na to došel?

priklad1*

Jeden tady napsal jaká je to dnešní bidná úroveň školáků a každý chce být IT.

Jasně napsal že jedno rameno trojúhelníku je svislé, druhé vodorovné, takže je to trojúhelník pravoúhlý, takže nemůže být rovnoramenný, neboť délky ramen se liší

Pokud to nevidím přímo ze souřadnic bodů, tak si polohy těchto bodů vyznačím do soustavy os x a y. Body K a L mají stejnou y-ovou souřadnici (tedy jejich spojnice je rovnoběžná s osou x) a protože jejich x-ové souřadnice jsou -4 a 8, je jejich vzdálenost 8+4, tedy 12. Body M a L mají stejnou x-souřadnici (tedy jejich spojnice je rovnoběžná s osou y) a jejich vzdálenost je 3+2=5. Jedna spojnice je rovnoběžná s osou x, druhá s osou y, tzn., že u společného bodu L těchto spojnic je pravý úhel a pravoúhlý trojúhelník KLM má odvěsny 5 a 12, takže není rovnoramenný a jeho přepona je podle Pyth.věty 13...

terezad
hodnocení

Ale to já umím poznat zda je pravoúhlý nebo rovnoramenný, mě jde o ten výpočet délek. Ve škole to nebudu moci jen odhadnout, ale doložit výpočtem...

priklad1*

To by jeden neřek jak je těžké odečíst X souradnice

8-(-4)=12. Y souřadnice je stejná

A Y souřadnice

3-(-2)=5 X souradnice je stejná

terezad
hodnocení

Už jsem na to přišla, ale děkuji.

(nešlo o to je odečíst, ale přijít na tento postup ;) )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]