Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jaký je třeba kroutící moment na roztočení válce o průměru 900 mm a hmotnosti 1880 kg (celá hmotnost v obvodu) na rychlost 2 otáčky za minutu. Díííky
Nejprve male nepodstatne upresneni v nazvoslovi. Kroutici moment je ten moment, ktery s necim krouti. Namaha na krut.
Tocivy moment (oznacime ho M) je ten, ktery s necim toci. Udeluje tzv. tocivost nebo tez moment hybnosti. Moment hybnosti se zpravidla oznacuje L.
Nyni k prikladu.
Nejpreve je potreba stanovit si moment setrvacnosti valce. Jedna se o tenkostenny valec, kde se moment setrvacnosti J spocte jako m*r^2, kde m je hotnost valce a r je polomer tenkostenneho valce.
Dale si stanovime uhlovou rychlost w otaceni valce. Ta se spocte jako 2*PI*n, kde PI, je Ludolfovo cislo a n jsou otacky valce za sekundu.
Jelikoz se jedna o valec, ktery rotuje kolem sve vlastni osy (hlavni osa setrvacnosti), muzeme vypocist moment hybnosti L jednoduse jako J*w.
Ze zakladu fyziky dale vime, ze moment sily(to je ten nas hledany tocivy moment) je roven zmene momentu hybnosti. Tedy, ze (zjednodusene) M=L/t, kde t je cas, za ktery dojde ke zmene hybnosti.
A tento cas Te chybi v zadani. Valec zmeni svoji hybnot z nulove (z klidu) na nejakou (ta ktera odpovida dvoum otackam za minutu) behem urciteho casu. Bez tohoto casu nelze stanovit, jak velky tocivy moment na rotujici valec musi pusobit, aby se z klidu roztocil na pozadovanou rychlost.
Díky za reakci, už jsem myslel že mi nikdo neporadí. Abych řekl pravdu, na čase mi až tak nezáleží, jde mi o to jak silný motor musím použít. Pokud ale je nezbytný pro výpočet, dejme tomu doba rozběhu cca 20 sec. Podle návodu jsem spočítal úhlovou rychlost w = 0,207 rad/s. Moment setrvačnosti J = 380700 kg x m a z toho moment hybnosti L = 78805 kg x m/s. Pak tedy moment síly M = 3940 Nm. Je to tak? Už jsem přeci jenom nějaký ten pátek ze školy V každém případě ještě jednou díky za ochotu!
To by si na rozhejbani potreboval lokomotivu...
Nekde jsi zrejme dosadil ve spatnych jednotkach.
J=1522,8 kg*m^2
w=0,209 rad/s
L=318,9 kg*m^2*s^-1
Potrebny tocivy moment na rozpohybovani na pozadovane otacky behem 20 sekund: M= 15,9Nm
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.