Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet funkci sinus, cosinus, tangens a cotangens

Od: flar odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, potřeboval bych poradit jak vypočítat tyto funkce bez použíti kalkulačky /tabulek.
Tangens 50 stupňů
Cotangens 50 stupňů
Tangens 40 stupňů
Cosinus 25 stupňů
Sinus 65 stupňů
Sinus 30 stupňů
Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím.

Bez tabulek a kalkulačky vidím jako možnost určit dané funkce přes narýsovaný pravoúhlý trojúhelník s daným úhlem. Pro zjednodušení výpočtu bych pro určení tg daného úhlu doporučoval sestrojit takový pravoúhlý trojúhelník, aby přilehlá odvěsna k danému úhlu byla např. 10 cm (přilehlá odvěsna je ve jmenovateli). Pro kotangens bych doporučoval protilehlou odvěsnu danému úhlu 10 cm (je ve jmenovateli) a pro sin a cos bych doporučoval pravoúhlé trojúhelníky s přeponou 10 cm (přepona je ve jmenovateli)...

priklad1*
hodnocení

0x

Sin 30° je snad jasný

Zdravím.

A co ty ostatní?

priklad1*

Nejde o ty ostatní. Nejsem tady od toho abych někomu něco počítal. To bylo na tazatele, proč se ptá na těch 30°, když mu to snad musí být jasné

Dovedu se vžít do situace tazetele - i kdyby byl aspoň částečně "v obraze": Má před sebou sedm příkladů a snadno přehlédne, že poslední "je jasný" ...

priklad1*

Dovedu si to představit. Ovšem když srovnám statistiku většiny jiných matematických dotazů, tak je velice nepravděpodobné, že by někdo z nich chtěl nad příkladem nejdříve přemýšlet, než vznese dotaz.

flar
hodnocení

Dobrý den , žádných 7 příkladů pred sebou opravdu nemám (poslední příklad byl preklik mělo to být 35) chtěl jsem pochopit postup vypočtu nejde mi o nějaký úkol , dělám to pro sebe. Omlouvám se ale do situace tazatele jste se bohužel nevžil, děkuji za "pomoc".

Já se omlouvám, že neumím do šesti (nebo sedmi) počítat, ale nepochopil jsem proč je slovo pomoc v uvozovkách - jako že to užitečná rada nebyla?

hodnocení

0x

Možná by se to dalo pomocí součtových vzorců

viz. např.

ucebnice.krynicky.cz/...

např. sin 65 a cos 25

65 + 25 je 90

sin (x + y) = sinx krát cos y + cos x krát sin y

sin (65 + 25) = sin 65 krát cos25 + cos 65 krát sin 25

sin 90 = sin 65 krát cos25 + cos 65 krát sin 25

cos (x + y) = cos x krát cos y - sin y krát sin y

cos (65 + 25) = cos 65 krát cos 25 - sin 65 krát sin 25

sin (x - y) = sinx krát cos y - cos x krát sin y

sin (90 - 25) = sin 65 = sin 90 krát cos25 - cos 90 krát sin 25

cos (x - y) = cos x krát cos y + sin y krát sin y

cos (90 - 25) = cos 65 = cos90 krát cos 25 + sin 90 krát sin 25

Nějak takto to zkombinovat. Jsou to čtyři neznámé a čtyři rovnice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]