Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Log. příklady

Od: angrest odpovědí: 3 změna:

Potřebuji poradit, jak na tyto příklady:

1) 3log2x^2 + 2log3x^3 . 7 = 5logx + 2log6x^3

2) 3/2log(x^2/10) + log(100/3^3) - log (odmocnina z 10/x) = -2

3) 1000x^2 = x^logx

má vyjít:

1) 1/2; 2) 1/100; 3) 0,1; 1000

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V zásadě by to mělo být jednoduché.

V prvním příkladě podle pravidel počítání s logaritmy zahrnu na obou stranách vše do jednoho logaritmu a pak logaritmus odstraním, např. 5logx + 2log6x^3 = log (x^5)*(36x^6) = log [36 x^(30)], podobně na levé straně, (tam mi ovšem v tom zápise není zcela jasný význam členu 2log3x^3 . 7 - kam přesně patří ta sedmička). Druhý příklad je podobný, jen musím vyjádřit tu -2 jako logaritmus: -2 = log 1/100.

Třetí příklad je relativně nejsložitější, tam obě strany zlogaritmuji a dostanu kvadratickou rovnici pro logaritmus x.

angrest
hodnocení

dekuju za odpoved, vyslo to, ale vypada to na chybky v zadani u 1) a 2)

Jsem rád, že rada pomhla. Jinak přiznám se, že jsem to nedopočítával, ale když se vám zdá, že bude v zadání chyba (což je možné), tak to ještě zkusím. Ale ozvu se vám až zítra.

doplněno 15.10.10 11:00:

Sorry, o den jsem se opozdil.

Zdá se, že máte pravdu. U příkladu 1 se musím omluvit, jak jsem to psal rychle a zpaměti, přepsal jsem se, pravá strana má být po úpravě log [36 x^(30)], ale to jste si zřejmě opravil sám. Výsledek 1/2 vyjde, pokud škrtnu tu sedmičku, co je na konci levé strany (ta mi byla od začátku podezřelá), a u dvojky asi má být log(100/x^3). (Poslední člen levé strany je doufám, log ((odmocnina z 10)/x)? vzhledem k nedokonalosti editoru není zcela jasné, zda to není log (odmocnina z (10/x)), ale ten první zápis je celkem logická interpretace.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]