Nejste přihlášen/a.
Jaké je pravidlo, pro použití pro výraz "jedu na Slovensko" "a "jedu do Slovinska"? dík KLED.
Ono asi jednoznačné pravidlo není a jde o úzus. To pravidlo otázky se mi nezdá, v podstatě otázka je volena tak, aby vyšla odpověď, kterou očekávám. Pro ilustraci: Čech řekne "Jedu do Vsetína", ale na Moravě, tedy speciálně na Valešsku, uslyšíte jedině "Jedu Na Vsetín".
doplněno 13.10.10 14:48:Pardon, na Valašsku
No já pokud si vezmu tyto dvě věty: Jedu do Varnsdorfu, jedu na Varnsdorf.
Tak z první bych pochopila, že jedu do toho města, z druhé že jedu tím směrem.
Taky pravda. Obecně by se dalo říci, že tohle je standard, ale právě příklad Slovenska ukazuje, že není absolutní. A jsou ještě výraznější příklady: řekl bych, že vás ani nenapadně místo na Sněčku se vypravit do Sněžky, tam je v tom ovšem výrazný významový posuv. Ale taky nepokjedete do Kypru, nebo do Lanzarote, kde takováto logika významu sce taky trochu funguje, ale přeci jenom není tak absolutní.
Předložka na + 4. pád podstatného jména vyjadřuje směr: jedeme na Prahu, na Plzeň, na Kladno, na Mělník,
předložka do vyjadřuje cíl: jedeme (až) do Prahy, (až) do Plzně, Mělníka, Kladna.
Ale: tam, kde jsou obvyklé dublety typu na Kladně / v Kladně, může předložka na + 4. pád podstatného jména rovněž vyjadřovat cíl: jedeme na Kladno = jedeme (až) do Kladna, anebo jedeme směrem na Kladno. V těchto případech je tedy vyjádření dvojznačné, ale z kontextu zpravidla jeden z významů zřetelně vyplyne.
Hm, dobrý, Annas, ale něco Vám tam chybí...ZDROJ!
prirucka.ujc.cas.cz/...
(Jinak nic proti, rady máte fakt dobré a k věci, ale neuvádění zdroje mi připadá dost nefér vůči tomu, kdo si s tím dal tu práci...).
Stejně tak jdu na poštu, jdu do spořitelny... slyšela jsem pána, jak říká do telefonu jsem na pojišťovně a přitom očividně stál v přízemí v přepážkové hale... a Ostravák řekne kouzelně jdu do doktora, a pak do řeznika...
Pu, já jsem věděla, že nám to vysvětlíš, tak díky za odkaz, je to tam moc pěkně popsané. - stařenka
Děkuji. Máte pravdu. Zapomněla jsem zdroj uvést. Polepším se. Já totiž většinu odpovědí píši zpaměti, ale někdy spěchám, a proto odpověď překopíruji.
No a pojededte na Moravu a nebo do Moravy?Teoreticky je možné i do Moravy.U Strážnice můžete vjet do Moravy přímo z mosta...a ste v Moravě.
Arakaine, ale tu poslední větu chápu tak, jako by někdo vjel do řeky Moravy. A přímo z mostu.
Záleží na otázce? Kam a Kde - stařenka
1/ jedu KAM? - na Slovensko
2/ jedu KDE? - do Slovinska
doplněno 13.10.10 14:32:podle pádové otázky - na koho, co - do koho, čeho
doplněno 13.10.10 14:48:ještě se zeptáme: KAM? a KDE?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.