Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předpony s-, z- a vz-

Od: potrebujipomoc odpovědí: 9 změna:

Ahoj, dělám cvičení do češtiny na předpony s-, z- a vz- a nevím, jestli mám cvičení dobře hotové. Byl/a bych proto rád/a za kontrolu. Děkuji

Seběhl po schodech, zvítězili husité, srazil vysokou teplotu, stáhl ruku po sklenici, způsobené chování, zdivočený kůň se sepjal, sbírali v lese maliny, letadlo se vzneslo do výše, zvedl se z křesla, ztráta samostatnosti, hlasitý zpěv, sedřel si na koleni kůži, zprávy o počasí, všichni vzpažili, spravil rozbitý vysavač, voda stekla do strouhy, smést smetí na lopatku, zpáteční jízdenka, sportovní zpravodajství, zhlédl k vrcholku věže, svlékl si kožich, táborový oheň vzplál, shlédnout výstavu kaktusů, sfárat do dolu, složit dříví do kůlny, ztužený tuk

Pokud je tam nějaká chyba nebo chyby, byl/a bych rád/a za opravu do komentářů. Ještě jednou moc děkuji a vaši pomoc.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Řekla bych, že takhle:

Seběhl po schodech, zvítězili husité, srazil vysokou teplotu, vztáhl ruku po sklenici, způsobené chování, zdivočelý kůň se vzepjal, sbírali v lese maliny, letadlo se vzneslo do výše, zvedl se z křesla, ztráta samostatnosti, hlasitý zpěv, sedřel si na koleni kůži, zprávy o počasí, všichni vzpažili, spravil rozbitý vysavač, voda stekla do strouhy, smést smetí na lopatku, zpáteční jízdenka, sportovní zpravodajství, vzhlédl k vrcholku věže, svlékl si kožich, táborový oheň vzplál, zhlédnout výstavu kaktusů, sfárat do dolu, složit dříví do kůlny, ztužený tuk

Zdravím.

Také se mi tvar "zdivočený" moc nelíbil. Ale s-, z-, vz- bych opravil stejně...

potrebujipomoc
hodnocení

Moc děkuji za opravu.

hodnocení

2x
Co to je způsobené chování? Nemá být spůsobné nebo způsobné?

Zdravím.

Ať způsobené či způsobné, stejně je tam z- ...

Je to zvláštní. Napsat způsoby s S by se mi příčilo ale u způsobného chování mi tam Z připadá dost násilné. Asi je to tím je to je archaický výraz a moc se to nepoužívá.
potrebujipomoc
hodnocení

Děkuji za odpověď a vysvětlení.

hodnocení

0x

zdivočený kúň by mohlo být slovensky.

Tedy to "zdivočený", kůň už ne a kúň tuplem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]