Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, byl nám zadán úkol na Fyziku, pochopil jsem, že se jedná o nakloněnou rovinu, sílu F jsem vypočítal, že je 300 [N], ale nejsem si jistý jak dál.
Jak velkou tažnou sílu vyvine člověk při přetahování lanem, jestliže při tom využije jen vlastní tíhy? Člověk má těžiště zhruba v polovině své výšky a lano drží na prsou ve 3⁄4 své výšky. Lano je vodorovně se zemí. Považujte tělo za tuhé těleso o hmotnosti m = 60 [kg] a výšce h = 155 [cm], svírající se zemí úhel α = 30 [°]. Nohy jsou zapřeny tak, že nedojde k podklouznutí.
Myslím si, že je to tak, že síla v laně se rozloží na dvě silové složky a sice na složku kolmou na tělo toho člověka a na složku rovnoběžnou s tělem.
F .. síla v laně
Složka kolmá na tělo je třeba Fn
Fn děleno F = cos 60
F = Fn děleno cos 60
Síla přítažlivosti se dá taky rozložit na kolmou složku a na složku rovnoběžnou s tělem.
Fg ... síla přítažlivosti
Fgn ... kolmá složka
Fgn děleno Fg = cos 30
Fgn = cos 30 krát Fg
Fg = m krát g = 60 krát 9,81 = 588,6 N
Fgn = 0,866 krát 588,6 = 509,7 N
Myslím si, že lze spočítat momentovou rovnováhu
Fgn krát 1/2 krát 155 = Fn krát 3/4 krát 155
509,7 krát 1/2 = Fn krát 3/4
339,8 = Fn
F = Fn děleno cos 60
F = 339,8 děleno 0,5
F = 679,6 N
Možná to mám chybně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.