Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nakloněná rovina a jak dál?

Od: pirat16 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, byl nám zadán úkol na Fyziku, pochopil jsem, že se jedná o nakloněnou rovinu, sílu F jsem vypočítal, že je 300 [N], ale nejsem si jistý jak dál.

Jak velkou tažnou sílu vyvine člověk při přetahování lanem, jestliže při tom využije jen vlastní tíhy? Člověk má těžiště zhruba v polovině své výšky a lano drží na prsou ve 3⁄4 své výšky. Lano je vodorovně se zemí. Považujte tělo za tuhé těleso o hmotnosti m = 60 [kg] a výšce h = 155 [cm], svírající se zemí úhel α = 30 [°]. Nohy jsou zapřeny tak, že nedojde k podklouznutí.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pirat16
hodnocení

Tak jsem použil poměr a vyšlo mi to 259,8 [N]. Mám to dobře?

hodnocení

0x

Myslím si, že je to tak, že síla v laně se rozloží na dvě silové složky a sice na složku kolmou na tělo toho člověka a na složku rovnoběžnou s tělem.

F .. síla v laně

Složka kolmá na tělo je třeba Fn

Fn děleno F = cos 60

F = Fn děleno cos 60

Síla přítažlivosti se dá taky rozložit na kolmou složku a na složku rovnoběžnou s tělem.

Fg ... síla přítažlivosti

Fgn ... kolmá složka

Fgn děleno Fg = cos 30

Fgn = cos 30 krát Fg

Fg = m krát g = 60 krát 9,81 = 588,6 N

Fgn = 0,866 krát 588,6 = 509,7 N

Myslím si, že lze spočítat momentovou rovnováhu

Fgn krát 1/2 krát 155 = Fn krát 3/4 krát 155

509,7 krát 1/2 = Fn krát 3/4

339,8 = Fn

F = Fn děleno cos 60

F = 339,8 děleno 0,5

F = 679,6 N

Možná to mám chybně.

doplněno 29.05.20 20:01:

elearn.vsb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]