Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomoc-Vzory, ČJ

Od: vanilka24* odpovědí: 3 změna:

Prosím, poraďte mi

slovo na D podle vzoru stroj, předseda

slovo na K podle vzoru předseda, soudce

Slovo na S podle vzoru předseda, soudce.

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den. D - den (stroj) , K - katecheta (předseda), kupec (soudce), S- starosta, slouha (předseda), sumec (soudce). Nic víc mě nenapadá.

Pozor, kupec je podle vzoru muž, s odchylkou pro slova zakončená na ec (pátý pád soudcě, kupče, i když je muži.

doplněno 12.10.10 16:57:

Sorry za překlep. Samozřejmě soudce! kupče!

doplněno 12.10.10 17:42:

No a totéž se týká sumce.

Ale nedivím se, marně pátrám cv paměti a teď i ve slovníku po správném příkladu.

hodnocení

0x

Tak snad takhle: D: (den-již uvedeno), dareba, družba, Dopita (jméno). (Podle soudce není požadováno, ale mohl by to býd důchodce.)

K: podle předseda je výše zmíněný katecheta, ale taky kolega. Podle Soudce mne napadl jedině kládce (pastí), ale obávám se, že jsem si to slovo vymyslel, nebo Krabice (z Vajtmíle), což je jako obecné jméno ženského rodu, ale jako jméno osobní by to třeba mohlo být.

Na S kromě starosty a sluhy (slouhy) možná stylista, podle soudce by mohl být svůdce, správce, strážce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]