Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podmiňovací způsob, vidy

Od: jjjjj odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
poradil by mi prosím někdo jak určit vid u podmiňovacího způsobu? Mám si je sloveso vyčasovat takto? : přišly by -x- přijdou by

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Při určování vidu můžeme na chvíli zapomenout, že je napsáno ve způsobu podmiňovacím. Postačí nám jen část přišel. Když přišel, už je tady. Hotovo. Je dokonáno. Vid dokonavý. Zatopil, uvařil, snědl...

Kdyby šel, tak nevíme, jak dlouho šel, kam až šel. Možná šel minutu, možná hodinu. Vid nedokonavý. Topil, vařil, jedl...

Přijdou by je naprostý nesmysl.

mate59
hodnocení

0x

Tvar slovesa je zní v infinitivu být.Sloveso přišly/ infin. přijít/ je dokonavé.Jestliže infinitiv má budoucí čas, jedná se o neukončený děj, a tedy vid nedokonavý. Jestliže budoucí čas infinitivu nedává smysl, děj je ukončený a vid je dokonavý.

Podmiňovací zpúsob přítomný, 3.os.mn.č. přišli by

Podm.zpúsob minulý, 3.os.mn.č. byli by přišli

Já tomu moc nerozumím. Co to je budoucí čas v infinitivu? Nebo jinak,co znamená "infinitiv má budoucí čas"? Přijde mi to trochu zmateční
mate59

Infinitiv je neurčitek slovesa.Jestliže tvar budoucího času v neurčitku dává smysl např. slovesa psát,číst - budu psát,budu číst -to je bud.čas v infinitivu a tedy dává smysl,takže děj je nedokokončený,proto je to vid nedokonavý.Jestliže tvar smysl nedává,viď slovesa přijít,doskočit tady budoucí čas v neurčitku by byl budu přijít,budu doskočit,což smysl nedává,děj je ukončený a vid je dokonavý.

No dobře. Infinitiv (také neurčitek) je neurčitý tvar slovesa, který nevyjadřuje osobu, číslo, způsob ani čas.

Ta poslednmí Vaše formulace mispíše dává smysl, ale stejně... Jistě, vím, co máte na mysli, ale opravdu se to říká takhle?

mate59

Na určení slov.vidu je to ale takto velice jednoduchá pomúcka.

Fajn. Ale podle mne korektní by bylo říci: má-li sloveso budoucí čas složení (být + infinitiv, nebo, chcete-li se už vytahovat, být + neučitek), jde o slovesomedokonavé. Nezlobte se na mne, ale infinitiv prostě NEMÁ budoucí čas.

A na okraj, na podmiňovací způsob se vás nikdo neptal. No ale dobře, jetoinformace sice trochu redundantní,ale související.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]