Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koncovky ami/ama

Od: hgfd odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
neporadil by mi prosím někdo podle čeho poznám, jak správně napsat koncovky?
Např. S krutími/ama nudličky/ami/ama ...atd..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Určit slovní druh snad umíte. Kdyby snad ne, tak prozradím, že krůtí je přídavné jméno. Vzory přídavných jmen jsou mladý, jarní, otců, matčin. Vyberu si správný vzor a skloňuji podle něj.

Nudlička - podstatné jméno. Váháte nad rodem? Rod ženský. Vzory jsou žena, růže, píseň, kost. A zase vyberete správný vzor a skoňujete.

Jen bych opravil překlep, i když pochybuji, že by tazatele zmátl: ne otců, ale otcův.

Na otců - otcův jsem přišla včas, hned v limitu opravila, ale asi jsem opravu neuložila. A už po sobě nepřečetla. Inu, není vhodné dělat více věcí najednou.

Já vyrobím běžně daleko více překlepů, a zde si skutečně nemyslím, že by ten překlepmohl být matoucí.ale pro čistotu odpovědi.

hodnocení

1x

Tak ja radí @bimbam. Vzory podstatných jmen (ale i konkrétní podstatné jméno, třeba i "nevzorové"si můžete vyhledat (a osvojit sije) vtřeba v internetové jazyk/..., když si doplníte do hledaněho slova to, co vás zajímá. Doplním, že mužské vzory jsou pán, hrad, muž, stroj, (pán a muž jsou životné, hrad a stroj jsou neživotné), předseda, soudce, střední rod město,moře, kuře, stavení.

Jedno upozornění: někdy se potkátei stzv.duálem, kupříkladu u podstatného jména noha najdete sedmý pád nohami, nohama. Třeba noha od stolu je s nohami, ale u končetin výhradně nohama: s dvěmanohama (slovo dvěmi neexistuje).

A nebyla by to čeština,kdyby na Vás nevybafla řadou výjimek, ale tím se zatím netrapte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]