Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně výkladu barev na vlajce ČR. Červenobílá bikolóra by měla být tradičním symbolem Čech, souvisí nějak s historií, ale co se týče modrého klínku, s tím si nevím rady. Někde se uvádí, že znamená Moravu, jinde zase Slezsko.Dokonce jsem se dočetla, že souvisí nějak se zednářským řádem či se Slovenskem. Mám v tom zmatek. Mohli byste mi, prosím, někdo poradit?
Moravu (žlutočervená) ani Slezsko (žlutočerná) nejspíše neznamenají. Toto máme v učebnici společenských věd:
...původní česká vlajka byla odvozena od barev znaku českého království...
...po r. 1918 byl požadavek na odlišení české vlajky od polské... (...) komise nakonec rozhodla, aby třetí barvou byla modrá. Ta se objevila v modročervenobílých kokardách studentské legie v revolučním roce 848, bílomodrá se užívala i i na praporech čs. spolků 60. let 1. století. Hlavně ale byla přejata ze slovenské vlajky jako symbol Slovenska na čs. vlajce.
No někdy hodně dávno jsem četl, nebo slyšel, že to má znázorňovat krvácející holubici v letu. Ona to je pitomost, ale od té doby si pamatuji že červená je dole
Tady najdete více info. Nechce se mi to číst celé.
doplněno 12.10.10 10:13:Pro odlišení od ostatních trikolór, dělící své národní barvy ve vlajce do pruhů, bylo r. 1920 zákonem rozhodnuto, že pole přidané modré barvy bude mít tvar klínu, směřující do poloviny vlajky. Význam tohoto modrého klínu byl obvykle vykládán jako symbol Slovenska. Jiným výkladem je to, že tento "modrý trojúhelník"je jedním ze základních znaků svobodného zednářství, tedy hnutí, které hrálo v počátcích RČs významnou roli.
CO ZNAMENÁ MODRÝ KLÍN
Výkladů symbolu modrého klínu na vlajce je hned několik. Podle nejznámějšího symbolizuje slovenské trojvrší a tak dodalo v roce 1920 vlajce slovenský rozměr. Modrá ale je také barvou řady moravských praporů.
Někteří lidé zvláště z církevních kruhů ale klín kritizovali. Trojúhelník podle nich odkazoval ke svobodným zednářům, kteří hráli ve vzniku Československa významnou roli (zednářem byl například ministr financí Alois Rašín).
Jedna neoficiální interpretace hovoří o bílé jako o barvě čistoty, červené jako krvi prolité za vlast a modré jako obloze.
Zdroj: zpravy.idnes.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.